Stanje arhitektonske scene na niskom nivou, prostor devastiran nelegalnom i nekontrolisanom gradnjom

Zakonska regulativa je neuređena ili nekvalitetna, a arhitektura generalno kao sistem trenutno ne funkcioniše, ocijenjeno je na sastanku

2329 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Inženjerska komora
Sa sastanka, Foto: Inženjerska komora

Stanje arhitektonske scene u Crnoj Gori trenutno je na niskom nivou, prostor je devastiran nelegalnom i nekontrolisanom gradnjom, zakonska regulativa je neuređena ili nekvalitetna, a arhitektura generalno kao sistem trenutno ne funkcioniše.

To je zaključeno na radnom sastanku u Inženjerskoj komori Crne Gore (IKCG). Sastanak je, u formi panel diskusije, organizovala Strukovna komora arhitekata, sa predstavnicima udruženja i nevladinih organizacije koje se bave temama vezanim za arhitektonsku i urbanističku djelatnost. Panel diskusiji su prisustvovali predsjednik IKCG Nikola Luković, predsjednik strukovne komore arhitekata Novica Mitrović, potpredsjednica Izvršnog odbora strukovne komore arhitekata Ivana Dobrković, kao i arhitekte Biljana Gligorić iz NVO Expeditio, Jelena Rabrenović i Milica Vujošević iz NVO KANA, i Gavrilo Vuković i Miloš Bukilić iz NVO Urbar.

Panel diskusija je, kako je saopšteno iz IKCG, otvorena predlogom Mitrovića za unaprjeđenje međusobne saradnje svih udruženja, kao i značajnijem realizovanju zajedničkih programa i projekata. U okviru panel diskusije se razgovaralo o trenutnom stanju i položaju arhitekture i arhitekte kao pojedinca u društvu, zakonskoj regulativi, prostoru kao resursu, unapređenju struke i strategiji djelovanja.

"Učesnici su saglasili da je međusobna saradnja jedini način da se pristupi rješavanju problema, i pozvali na zajedničko djelovanje i pomoć svih aktera, kako bi se prvo kvalitetnom regulativom iz ove oblasti stvorio pozitivan ambijent za rad arhitekata, i omogućio kvalitetan razvoj arhitektonske scene u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: