Radulović i saradnici donirali krv: Naša pomoć nekome može značiti mnogo, krv nema cijenu

"Ako se pitate koja je krvna grupa najpotrebnija, odgovor je jasan - To je vaša! Zato, pozivam sve one koji mogu, žele i hoće da daju krv i da spasu nečiji život", kazao je Radulović

6273 pregleda 10 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović danas je sa saradnicima donirao krv u Zavodu za transfuziju Crne Gore.

Iz Ministarstva su kazali da je jedini izvor krvi ljudski organizam i da je jedini način da se njome spasu životi dobrovoljna donacija.

"Među nama ima heroja, onih koji su davaoci i nekoliko puta godišnje. Neki daju krv u slučaju operacije srodnika ili prijatelja, dok većina to ne čini baš nikada. Zbog toga su zalihe krvi u Zavodu za transfuziju Crne Gore na minimalnom nivou i baš je to motiv, a ujedno i poziv da u javnom prostoru govorimo o ovoj važnoj temi. Takođe, potrebno je da ličnim primjerom ohrabrimo druge", saopšteno je iz tog resora.

Prema riječima Radulovića, dobrovoljno davalaštvo je čin dubokog uvažavanja života.

"Svako se ponekad osjeća slabo, nemoćno i bolesno. Zato, koliko god možemo, moramo biti humani i pokušati da našom kapi krvi pomognemo nekom čovjeku da prevaziđe nevolje", kazao je on i dodao da je i ranije bio dobrovoljni davalac.

Njegov kolega Robert Markić smatra da ljudi u normalnim okolnostima ne razmišljaju o ovoj temi, te da je mali podsticaj dovoljan, ali i da je svaki dan dobar da postanete dobrovoljni davalac.

"Moji roditelji su davaoci, posebno otac. Ja nisam to bio do danas. Vjerovatno bih i ranije da se desila slična prilika. Smatram da bi značaj dobrovoljnog davalaštva trebalo više promovisati, o čemu govori i moj slučaj“, kazao je on.

Šef kabineta u Ministarstvu vanjskih poslova Đorđe Janković kazao je da dobrovoljni davaoci služe društvu i da zbog toga što krv vrijedi koliko i život, za njihovu humanost ne možemo nikada dovoljno zahvaliti.

Jedino što možemo, kako je rekao, jeste da im se pridružimo jer "jedna donacija, po riječima ljekara, šansa je za troje teško bolesnih, operisanih ili povrijeđenih".

Prema riječima direktorice Zavoda za transfuziju dr Tamare Šćepanović, zalihe krvi su zbog pandemije male u cijelom svijetu, pa tako i u Crnoj Gori, te da je za donaciju potrebno samo pola sata kako bi davalac prošao ljekarski pregled kojim se provjerava krvna slika radi njegove i bezbjednosti pacijenta koji će je primiti.

"Moramo znati da svakome od nas može biti potrebna krv i da ona mora da čeka pacijenta, a ne da pacijent čeka krv“, navela je Šćepanović i dodala da sam proces traje pet minuta.

"Potpuno je bezbolno, koriste se sterilni setovi za jednokratnu upotrebu i sigurna sam da taj strah ne bi trebalo da bude razlog zbog čega neko ne bi došao da da krv“, navela je direktorica Zavoda za transfuziju.

Radulović je zaključio da živimo u vremenu Kovid-a i da bi upravo ta činjenica trebalo da nam bude motiv da damo krv.

On je poručio da moramo biti svjesni da naša pomoć nekome može da znači mnogo i da krv nema cijenu.

"Ako se pitate koja je krvna grupa najpotrebnija, odgovor je jasan - To je vaša! Zato, pozivam sve one koji mogu, žele i hoće da daju krv i da spasu nečiji život“, kazao je Radulović.