Crna Gora pomaže Avganistan sa 100.000 dolara

"Na ovaj način Crna Gora pruža podršku naporima UN-a i potvrđuje da je odgovorna članica koja, shodno svojim kapacitetima, doprinosi miru i bezbjednosti u svijetu", navedeno je u Vladinom dokumentu

8562 pregleda 19 komentar(a)
Detalj iz kampa u Kabulu, Foto: Reuters
Detalj iz kampa u Kabulu, Foto: Reuters

Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o upućivanju 100.000 dolara humanitarne pomoći Avganistanu kao doprinos Crne Gore za prevazilaženje teške situacije u toj zemlji.

"Ministarstvo vanjskih poslova predlaže da novčana sredstva u iznosu od 100.000 dolara bude upućen UN-u kao doprinos Crne Gore za prevazilaženje teške humanitarne situacije u Avganistanu. Na ovaj način Crna Gora pruža podršku naporima UN-a i potvrđuje da je odgovorna članica koja, shodno svojim kapacitetima, doprinosi miru i bezbjednosti u svijetu", navedeno je u Vladinom dokumentu.

Dodaje se da je u periodu između 2001. i 2021. godine, NATO nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države bio angažovan u Avganistanu.

"Angažman je bio usmjeren na pružanje podrške dugoročnoj stabilnosti i sigurnosti ovoj zemlji, a Crna Gora je zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, pružala podršku radi ostvarivanja pomenutog cilja", navedeno je u Informaciji.

Dodaje se da se nakon preuzimanja vlasti od strane talibana, Avganistan danas suočava s humanitarnom krizom, da je pandemija kovid-19 dovela zdravstveni sistem pod ozbiljan pritisak, a da je ekonomija teško pogođena zbog čega je mnogim Avganistancima potrebna hitna humanitarna pomoć koja se, početkom zime, može samo pogoršati.

"Imajući to u vidu, u sklopu sastanka UN–a na visokom nivou o humanitarnoj situaciji u Avganistanu koji je održan 13. septembra 2021. godine, na kojem je učestvovao ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je zatražio više od 600 miliona dolara pomoći do kraja ove godine za Avganistan. Naglasio je da postoji opravdana zabrinutost da bi humanitarna kriza, uslijed nestabilnosti nakon preuzimanja vlasti od strane talibana i odlaska SAD i NATO trupa iz zemlje, dodatno mogla da bude pogoršana zbog vremenskih neprilika. Ponovio da su „nedavni događaji“ povećali ranjivost Avganistanaca, kao i da jaka suša ugrožava predstojeću žetvu, a da je glad sve veća zbog čega će Svjetski program za hranu UN-a koristiti veći dio sredstava koji bude skupljen", navedeno je u Informaciji.

Učestvujući na sastanku, Radulović je istakao da se, nakon nedavnih tragičnih dešavanja, Crna Gora pridružuje ostalim saveznicama u ocjeni da narod Avganistana zaslužuje da živi u sigurnom i bezbjednom okruženju sa zagarantovanim osnovnim pravima, a da vlast u Avganistanu mora poštovati obaveze koje proističu iz međunarodnog prava, uključujući i ljudska i humanitarna prava.

Crna Gora je kao članica UN-a i NATO-a, od 2010. godine učestvovala u misijama NATO-a u Avganistanu.

Učešće Vojske Crne Gore je bilo najprije u okviru ISAF, a zatim RSM misije. Crna Gora je 16. septembra 2020. okončala svoj angažman u misiji povratkom Dvanaestog kontingenta od 32 pripadnika Vojske Crne Gore.

"Crna Gora je, takođe, finansijski podržavala održivost Avganistanskih snaga bezbjednosti (ANDSF) sa po 400.000 dolara na godišnjem nivou (u periodu 2015-2017, kao i u periodu od 2017-2020) u okviru Povjerilačkog fonda za Nacionalnu Vojsku Avganistana (ANA TF). Zaključkom Vlade od 6. jula 2018. godine (84. sjednica Vlade, INT), Crna Gora se obavezala, kao i ostale saveznice da će uplaćivati doprinos od 400.000 dolara na godišnjem nivou do 2024. godine. Kako je nakon novonastale situacije u Avganistanu, NATO suspendovao dalju podršku Avganistanu, iznos od 400.000 dolara koji je bio planiran budžetom Ministarstva vanjskih poslova neće biti uplaćen NATO-u za ovu godinu" piše u Informaciji.

Dodaje se da Crna Gora nedvosmisleno potvrđuje posvećenost aktivnom učešću u globalnim odgovorima na humanitarnom planu i izražava spremnost da se kao zemlja donator uključuje u suzbijanje humanitarnih kriza u svijetu, potvrđujući u kontinuitetu da je kredibilan i pouzdan partner međunarodnoj zajednici.

Bonus video: