Izgrađena kuća mora da sačeka novi plan

Opština Budva prekinula postupak legalizacije nelegalno izgrađenog objekta sina ministra Ratka Mitrovića do donošenja Plana generalne regulacije, za šta je zadužen resor kojim rukovodi stariji Mitrović

19158 pregleda 9 komentar(a)
Kuća Mitrovića na brdu Spas, Foto: TV Vijesti/screenshot
Kuća Mitrovića na brdu Spas, Foto: TV Vijesti/screenshot

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva prekinuo je postupak legalizacije divlje izgrađene troetažne kuće Matije Mitrovića, sina aktuelnog ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića, u mjestu Komoševina na brdu Spas iznad Budve, do stupanja na snagu odluke o donošenju Plana generalne regulacije Crne Gore.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje novimenovani v.d. sekretara za urbanizam Filip Popović.

Popovića, kadra Pokreta za promjene, nedavno je na to mjesto imenovao gradonačelnik Budve Marko Carević, što je izazvalo revolt Demokrata koje su prijavile Upravnoj inspekciji.

”Postupak kod ovog Sekretarijata će se nastaviti kada stupi na snagu odluka o donošenju Plana generalne regulacije Crne Gore. Sekretarijat će po službenoj dužnosti u roku od 20 dana od dana stupanju na snagu odluke o donošenju Plana generalne regulacije pozvati podnosiocia zahtjeva (Matiju Mitrovića) do dostave dokaza propisane Zakonom o planiranju i izgradnji objekata”, navodi se u rješenju.

Vlada Crne Gore je sredinom juna donijela odluku o izradi Plana generalne regulacije, za šta je zadužen resor kojim rukovodi stariji Mitrović.

Budvanski Sekretarijat u svome rješenju je potvrdio da je kuća koju su bez građevinske dozvole i mimo važeće planske dokumentacije izgradili na par stotina metara vazdušne linije od budvanskog Staroga grada izgradio Mitrović je čak duplo većeg gabarita od onoga što je predviđeno važećim planskim dokumentom Lokalnom studijom lokacije (LSL) “Komoševina I”.

”Objekat svojim površinama premašuje propisane urbanističke parametre date LSL ‘Komoševina I’ i to u pogledu indeksa zauzetosti i indeksa izgrađenosti, te nije urađen elaborate parcelacije. Indeks zauzetosti prema planskom dokumentu je je 0,25 (134 m2), a indeks izgrađenosti 0,60 (322 m2). Prema podacima o izgrađenom objektu indeks zauzetosti je 0,47 (254m2), a indeks izgrađenosti je 1,41 (759,84m2). Ukupna neto površina objekta je 622 kvadrata, a ukupna bruto građevinska površina je 759,84 kvadrata. Spratnost izgrađenog objekata je prizemlje i dva sprata. Objekat nije prepoznat važećim planskim dokumentima u postojećim horizontalnim gabaritima”, piše u rješenju.

”Vijesti” su u nekoliko navrata pisale da je u prethodne tri godine, koliko je prošlo između dva zahtjeva za legalizaciju koje je Mitrović podnosio Opštini Budva, kuća dograđivana.

U zahtjevu koji je Matija Mitrović predao 17. jula 2018. godine, navodilo se, da se legalizuje kuća izgrađena 2004. godine i da je ukupna bruto površina 195 metara kvadratnih, odnosno 160 kvadrata neto. U zahtjevu je pisalo da kuća ima podrum i prizemlje. Tri godine kasnije - u zahtjevu od 22. juna ove godine za koji je sada postupak prekinut, piše da kuća ima podrum, prizemlje i dva sprata i da je ukupna neto površina čak 622 kvadrata.

Navodi se da je kuća useljena i da se plaća porez na nepokretnost.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva 15. januara ove godine odbacio je prvi zahtjev Matije Mitrovića za legalizaciju kuće u Komoševini, kao neuredan.

Ratko Mitrović i njegova supruga poklonili su u decembru 2017. godine, dvije parcele ukupne površine 552 kvadrata svome sinu Matiji, koji se 30. januara 2018. i zvanično uknjižio.

Da je ministar nelegalno gradio kuću, javnost je upoznata u maju, kada je u emisiji “Načisto” nevješto pokušao da divlju gradnju pripiše sinu.

Sekretarijat je 20. oktobra 2015. izdao Mitrovićima urbanističko-tehničke uslove po kojima je, pozivajući se na važeći planski dokument, Mitrovićima bilo dozvljeno da grade duplo manju kuću, odnosno objekta sa prizemljem i dva sprata, ali ukupne bruto građevinske površine 322 kvadrata. Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru pokrenulo je krajem avgusta izviđaj u slučaju nelegalne gradnje ministra urbanizma i prostornog planiranja Ratka Mitrovića. Izviđaj je pokrenut po prijavi koju je krajem maja podnijela nevladina organizacija MANS.

Budvanski katastar uknjižio je početkom septembra divlje izgrađenu kuću mlađeg Mitrovića, i na devet stambenih prostora upisan kao teret da nema dozvole.

Time je napokon u katastru “osvanula” nelegalna kuća, koja do sada nije bila, osim na terenu, vidljiva, a za koju Mitrović do sada bezuspješno pokušavao da legalizacuje.

Kako piše u katastarskoj evidenciji, kuća u osnovi ima 271 kvadrat, dok ukupno na tri etaže sada devet stanova imaju 517 kvadrata. Naime, uknjiženo je na prizemlju tri stambena prostora od 65, 30 i 31 kvadrat, na prvom spratu je pet stambenih prostora od 17, 71, 50, 28 i 19 kvadrata, dok na drugom spratu je, kako stoji u evidenciji, samo jedan stan i to od 206 kvadrata.