Moguće uvođenje potvrde za javnu upravu, ulazak u tržne centre, javni prevoz...

Delta soj odgovoran za više od 99 odsto novih slučajeva koronavirusa. Preminuli vakcinisani pacijenti u prosjeku bili stari 75 godina, dok je taj prosjek kada su u pitanju svi preminuli 70 godina

73256 pregleda 169 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Vlada Crne Gore
Sa pres konferencije, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.11.2021. 11:18h

Vlada Crne Gore odlučila je da trenutne epidemiološke mjere ostaju i narednih sedmica na snazi, uz pojačan inspekcijski nadzor.

Ipak, ako se situacija ne poboljša, razmotriće se da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne kovid potvrde za kompletnu javnu upravu - zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku...

"Ako se to desi, od 1. decembra će potvrda biti nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri preduzetnika, i trgovine površine iznad hiljadu metara kvadratnih", rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na današnjoj pres konferenciji.

Prisustvo svadbama će se ograničiti, uz Nacionalnu digitalnu potvrdu, na četiri metra kvadratnih po jednoj osobi. "Novogodišnje proslave neće moći da se organizuju, ni u unutrašnjojstima ugostiteljskih objekata ni na otvorenom, bez posjedovanja Nacionalne digitalne kovid potvrde po uzoru na ljetošnje festivale", dodao je direktor IJZCG.

„Građane još jednom molimo, ako ni zbog koga, onda zbog sebe lično i svojih familija da, gdje je obavezno, nose maske i drže odstojanje“, poručio je Galić.

Galić
Galićfoto: Vlada Crne Gore

Rekao je da je broj osoba zaraženih koronavirusom u posljednje dvije sedmice u porastu od 30 procenata u odnosu na 14 dana ranije, dok je broj preminulih za oko četvrtinu manji, a broj hospitalizovanih manji za oko devet odsto.

Kazao je da je protiv kovida-19 vakcinisano oko 55 odsto punoljetnih.

Osam od deset preminulih je bilo nevakcinisano, a više od 80 odsto hospitalizovanih su takođe nevakcinisani. Nevakcinisani su bili i svi preminuli mlađi od 40 godina, rekao je Galić.

Preminuli vakcinisani pacijenti u prosjeku su bili stari 75 godina, dok je taj prosjek kada su u pitanju svi preminuli 70 godina.

"Kod starijih osoba imuni odgovor je inače slab, tako da je to objašnjenje zašto je ta populacija pogođena iako je vakcinisana."

Kazao je da je delta soj odgovoran za više od 99 odsto novoregistrovanih slučajeva koronavirusa.

„Ukoliko se, prema zvaničnoj svjetskoj statistici, porede podaci iz Crne Gore sa regionom i nekim najrazvijenijim zemljama svijeta u periodu od 26. oktobra do 3. novembra, zaključujemo da je procenat novoinficiranih u našoj zemlji manji nego u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji... S druge strane nedjeljni trend je bolji u Srbiji, Albaniji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama...“, naveo je direktor IJZCG.

On je podsjetio na informacije Svjetske zdravstvene organizacije koje pokazuju da je Evropa u najmanje povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Institut za javno zdravlje nedavno je ponovo apelovao na sve građane da više ne oklijevaju već da se odazovu otvorenom pozivu za imunizaciju. Takođe je važno da se imunizuju djeca od 12 godine sa hroničnim oboljenjima kao i ona koja žive sa odraslima kojima je narušen imunitet, rekao je on.

„Podsjećamo još jednom da je osam od deset od 1. maja do danas preminulih nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani", naveo je direktor IJZCG.

Poručio je da svi koji odlažu imunizaciju direktno učestvuju u jačanju aktuelnog, izrazito opasnog delta soja.

„Zato, sve one koji se do danas nijesu imunizovali, molimo da više ne oklijevaju. Ministarstvo zdravlja Crne Gore obezbijedilo je odlične uslove za imunizaciju i preko milion i dvjesto hiljada doza vakcina. Ovo je prilika i da građane koji su uredno vakcinisani, pozovemo da dobiju i svoju treću dozu koja je od ranije preporučena svim kategorijama, a vakcina ima za sve“, kazao je Galić.

Radulović: Svi najteže oboljeli su nevakcinisani

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović podržala je najavu potencijalnog uvođenja rigoroznih mjera od 1. decembra za nevakcinisane građane, ukoliko se epidemiološka slika do tada ne promijeni.

„Od ukupnog broja oboljelih kojih je trenutno oko pet hiljada, na bolničkom liječenju je njih oko šest odsto. Dakle, u svim crnogorskim bolnicama nalazi se 341 pacijent“, kazala je Radulović.

Svi najteže oboljeli od kovida-19, a koji se liječe u KCCG i koji su na respiratorima su nevakcinisani pacijenti, naglasila je ona, dodavši da "to nije slučajno“.

Radulović
Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

U KCCG-u sada se liječi 114 kovid pacijenata. U Opštoj bolnici (OB) Bar je smješteno 98 pacijenata, u SB Brezovik 76, u OB Kotor 54 pacijenta, u OB Berane 50, u OB Pljevlja 42, dok se u OB Nikšić liječi 37 pacijenata.

„Zdravstveni sistem mora da bude na raspolaganju svakome i sve vrijeme. Očekujemo pritisak. Da bismo to mogli da iznesemo nakon dvije godine - mi moramo da se imunizujemo. Ponavljaćemo, molićemo, apelovaćemo koliko god da treba: nošenje maske, držanje odstojanja, redovno pranje ruku i vakcinacija, pokazuje i stanje u Crnoj Gori, zaštitiće vas, u najvećem procentu, od najtežih oblika bolesti“, navela je Radulović.

Konferenciju možete pratiti na našem portalu i Televiziji Vijesti.

Da se vakcinišu roditelji i profesori

Galić je rekao da pažljivo prate situaciju kada su u pitanju podaci vezani za broj zaražene djece.

"Za sada to nije alarmantno, ali zbog trenutne situacije je i rizik od obolijevanja djece veći. Zato apelujemo da se roditelji vakcinišu i tako zaštite svoju djecu, da se vakcinišu profesori, nastavnici..."

Kazao je da rade sve da se broj zaražene djece u školama smanji na prihvatljiv nivo.

Galić je kazao da se djeca od 12 do 17 godina se vakcinišu samo Fajzer/Biontek vakcinom zato što je to preporuka nadležnih, na osnovu dostupnih studija i dozvola Evropske agencije za ljekove.

"Za kineske vakcine za sada nemamo dostupne studije na tom nivou", dodao je.

O Krivokapiću i vakcinaciji

Na pitanje da li postoji način da se premijer Zdravko Krivokapić "nagovori" da se vakciniše i da li razmišljaju o obaveznoj vakcinaciji za sve u javnoj upravi, Galić je kazao:

"Upravo je mjerama koje sam pročitao predviđeno to da se zaposleni u javnoj upravi vakcinišu, odnosno da je neophodna kovid potvrda, a jedan od elemenata je vakcinacija, postoje neki drugi, tako da je to odgovor na oba vaša pitanja."

Prijeti li epidemija malih boginja

Na pitanje da li prijeti epidemija morbila, zbog niskog procenta vakcinacije male djece MMR vakcinama, Galić je podsjetio da je to bio problem crnogorskog društva i prije pojave koronavirusa.

"Velike napore ćemo morati da uložimo da u ovakvoj situaciji taj nivo podignemo na mnogo veći i spriječimo moguće epidemije malih boginja".

Savjetovao je građane da ne izbjegavaju vakcinaciju najmlađih. "I ovako je teško, a situacija bi bila još teža ako bi epidemija malih boginja nastupila u ovom trenutku. Da bi se stvorio kolektivni imunitet na male boginje, neophodno je da bude vakcinisano najmanje 90 odsto male djece", istakao je.

Bonus video: