Crnogorsko društvo za borbu protiv raka obilježava 20 godina rada

Iz CDPR-a navode da su tokom protekle dvije decenije organizovali niz korisnih akcija i projekata

2236 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CDPR
Foto: CDPR

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) danas obilježava dvadeset godina rada.

"Nakon prve aktivnosti - mirne šetnje ulicama Podgorice novembra 2001. godine, u proteklih dvadeset godina CDPR je organizovalo niz korisnih akcija i projekata, među kojima kao prvo ističemo aktivnosti vezane za promjenu stava javnosti u Crnoj Gori prema upotrebi duvanskih proizvoda. Posebno smo ponosni na osamnaestogodišnji rad Savjetovališta za odvikavanje od pušenja gdje su mnogi uz nas u Podgorici i Crnoj Gori ostavili cigarete i pušenje. Svakako je isto veoma važno organizovanje povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima dvadeset državnih Konkursa za učenike osnovnih škola iz cijele Crne Gore za književni i likovni rad o štetnosti pušenja, kao i izložbe najboljih i nagrađenih radova", navode iz CDPR-a.

Podsjećaju da su izložbom ilustracija i karikatura o problemima i štetnosti pušenja obišli sve gradove i mjesta u Crnoj Gori. "Putem pedesetak edukativnih brošura koje smo štampali o raznim vrstama kancera, informisali smo građane i o načinima i koristima ostavljanja pušenja, načinima zdravog života, pravilnoj ishrani i neophodnoj stalnoj fizičkoj aktivnosti", dodaju iz CDPR-a.

Ističu da su, pored niza predavanja o problemima i raznim vrstama kancera, kao i o štetnosti pušenja, 2004. bili i osnivači Lige za nepušenje Crne Gore. "Za ovo vrijeme organizovali smo osamnaest Nacionalnih konferencija o kontroli pušenja kako bi ovaj problem stavili u žižu interesovanja javnosti i doprinijeli buđenju društvene svijesti o dimenzijama i značaju problema pušenja kako iz zdravstvenog tako i iz ostalih aspekata", dodaju u saopštenju.

CDPR je, podsjećaju, u okviru humanitarnih aktivnosti sopstvenim sredstvima značajno pomagao uređenje stare Klinike za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), ali i ostalih klinika te zdravstvene ustanove.

"Ponosni smo i na dvadeset posjeta i donacija Institutu za bolesti djece KCCG u Podgorici povodom Međunarodnog dana djece oboljele od kancera. Takođe svih ovih godina shodno svojim skromnim mogućnostima, donirali smo mnogobrojne zdravstvene, školske i socijalne institucije u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: