Galić: Nevakcinisani direktni saučesnici jačanja delta soja

Svi najteže oboljeli od Kovida-19, a koji se liječe u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) i koji su na respiratorima su nevakcinisani pacijenti i to nije slučajno, kazala je direktorica te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović

11121 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Osam od deset od 1. maja do danas preminulih je nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani. Svi oni koji odlažu imunizaciju direktno učestvuju u jačanju aktuelnog, izrazito opasnog delta soja, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Igor Galić.

"Zato, sve one koji se do danas nijesu imunizovali, molimo da više ne oklijevaju. Ministarstvo zdravlja Crne Gore obezbijedilo je odlične uslove za imunizaciju i preko milion i dvjesto hiljada doza vakcina. Ovo je prilika i da građane koji su uredno vakcinisani, pozovemo da dobiju i svoju treću dozu koja je od ranije preporučena svim kategorijama, a vakcina ima za sve“, istakao je on.

Svi najteže oboljeli od Kovida-19, a koji se liječe u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) i koji su na respiratorima su nevakcinisani pacijenti i to nije slučajno, kazala je direktorica te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović.

Ona je podržala najavu potencijalnog uvođenja rigoroznih mjera od 1. decembra za nevakcinisane građane, ukoliko se epidemiološka slika do tada ne promijeni.

„Od ukupnog broja oboljelih kojih je trenutno oko pet hiljada, na bolničkom liječenju je njih oko šest odsto. Dakle, u svim crnogorskim bolnicama nalazi se 341 pacijent“, kazala je Radulović.

U KCCG-u sada se liječi 114 kovid pacijenata. U Opštoj bolnici (OB) Bar je smješteno 98 pacijenata, u SB Brezovik 76, u OB Kotor 54 pacijenta, u OB Berane 50, u OB Pljevlja 42, dok se u OB Nikšić liječi 37 pacijenata.

„Zdravstveni sistem mora da bude na raspolaganju svakome i sve vrijeme. Očekujemo pritisak. Da bismo to mogli da iznesemo nakon dvije godine - mi moramo da se imunizujemo. Ponavljaćemo, molićemo, apelovaćemo koliko god da treba: nošenje maske, držanje odstojanja, redovno pranje ruku i vakcinacija, pokazuje i stanje u Crnoj Gori, zaštitiće vas, u najvećem procentu, od najtežih oblika bolesti“, navela je Radulović.

Bonus video: