AEO sertifikat potvrda kvaliteta našeg poslovanja

Montenomaks C&L je prva logistička kompanija u Crnoj Gori koja je dobila AEO sertifikat

38196 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Montenomaks
Foto: Montenomaks

Uprava prihoda i carina dodijelila je status ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) kompaniji Montenomaks C&L. Kako je u intervjuu za Glasnik Privredne komore Crne Gore rekao izvršni direktor kompanije Milenko Popović, sertifikat je potvrda transparentnosti i kvaliteta poslovanja koje njeguju više od dvije decenije.

Popović je u razgovoru govorio i kako je Montenomaks postao lider u pružanju integrisane logistike, te u kojem pravcu će se tržište u budućnosti razvijati.

Kompanija Montenomaks Control & Logistics od nedavno je postala prva logistička kompanija u Crnoj Gori koja je dobila AEO sertifikat. Šta za kompaniju ovaj sertifikat znači u poslovanju, a šta za korisnike vaših usluga?

AEO nam je dodijeljen za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i zaštitu (AEOS) u skladu sa najvišim standardima Evropske unije (EU) u oblasti saradnje i partnerstva između carine i biznis zajednice (AEO koncept).

Osnovne prednosti sticanja statusa AEO su jednostavniji i brži carinski postupci, manji troškovi poslovanja, pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja kompanija kroz tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbjednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, što dugoročno stvara benefite za krajnje korisnike odnosno građane.

Montenomaks C&L AEO sertifikatom garantuje visok nivo pouzdanosti i kvaliteta poslovnih procesa i sistema unutrašnje kontrole. Ovaj sertifikat pruža postojanje potpune usklađenosti poslovanja sa carinskim propisima u dužem vremenskom periodu, uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji, postojanje sistema koji omogućava otkrivanje nepravilnosti i prevara, arhiviranje evidencije i zaštita od gubitka podataka, odgovarajuće sigurnosne mjere za zaštitu informacionog sistema, finansijska likvidnost i mnoge druge prednosti.

Važno je da podsjetimo da je kompanija Neregelia bila prva kompanija u Crnoj Gori koja je dobila ovaj sertifikat, što znači da sada obje kompanije koje posluju u okviru Nelt Grupe na tržištu naše zemlje ispunjavaju najviše evropske standarde u svojim oblastima.

Da li je AEO sertifikat ujedno i potvrda partnerskog odnosa sa Upravom carina i prihoda Crne Gore?

Nema sumnje da je dobijanje ovog sertifikata potvrda kvaliteta, transparentnosti i legalnosti poslovanja koje njegujemo od osnivanja firme u Crnoj Gori, a ujedno i potvrda da smo, zajedno sa Upravom carina i prihoda na istom zadatku – a to je razvoj privrede i uvođenje evropskih standarda u poslovanje.

I dalje ćemo njegovati transparentnost u odnosima sa svim partnerima, poslovnim i državnim, sa namjerom da i dalje gradimo i jačamo međusobne relacije i na taj način damo svoj doprinos na evropskom putu Crne Gore.

I druge kompanije Nelt Grupe koje posluju u regionu imaju ovaj sertifikat i cilj nam je da na svim tržištima na kojima postojimo budemo pouzdan partner klijentima i carinskim organima.

Već 22 godine, otkada postoji kompanija Montenomaks Control & Logistics, ste lideri u integrisanoj logistici. U godinama za nama dešavale su se mnoge promjene koje su omogućile da danas nudite širok spektar usluga svojim klijentima. Šta je vaša ponuda u povezivanju biznisa i ljudi?

Čast je biti na čelu kompanije iza koje stoji više od dvije decenije konstantnog rasta i inovacija. Sve to omogućilo nam je da budemo lideri na crnogorskom tržištu u pružanju kompletne integrisane logističke usluge visokog kvaliteta.

Ključna prednost našeg efikasnog poslovanja je što smo omogućili korisnicima da se posvete kvalitetu i promociji svojih proizvoda, a da svu brigu o logistici prepuste nama - profesionalcima. Svojim korisnicima danas pružamo integrisane logističke usluge koje, u paketu, omogućavaju proizvođaču ili zastupniku proizvoda da kompletnu brigu o proizvodima, transport, uvoz i izvoz, carinske procedure, skladištenje, doradu, prilagođavanje proizvoda poput stikerisanja i co-packinga, i dostavu do krajnjih korisnika, prepusti timu Montenomaksa.

Klijentima smo, takođe, omogućili da sve ove usluge koriste i pojedinačno, u zavisnosti od potreba. Naše usluge dostupne su svima: mikro, malim, srednjim ili velikim preduzećima, domaćim i inostranim kompanijama. Građanima nudimo usluge najefikasnije kurirske službe koja funkcioniše na teritoriji cijele Crne Gore.

Građanima Crne Gore omogućili ste najefikasniju kurirsku službu FedEx-a i TnT-a. Otkad ste licencirani zastupnici ove dvije logističke mreže i šta su one novo donijele tržištu i korisnicima?

Montenomaks C&L je od 2015. licencirani zastupnik FedEx usluga na crnogorskom tržištu, a od 2019. i zvanični provajder TNT usluga u našoj zemlji. Saradnjom sa ovim globalnim logističkim gigantima dodatno smo, regionalno i globalno, pozicionirali našu kompaniju, a tržištu donijeli međunarodne standarde.

Ujedinjenjem FedEx i TNT kompanije, Montenomaks C&L je svojim korisnicima obezbijedio pristup kombinovanoj mreži usluga, u više od 220 zemalja Evrope i svijeta, pružajući im pritom veće mogućnosti nego ikada ranije. Danas, naše logističke usluge ne poznaju granice, već samo vremenske zone.

Korisnici ovih usluga su, između ostalog, na jednom mjestu dobili Express i Economy servis, slanje pošiljki avio transportom po vrlo povoljnim cijenama, i efikasan drumski servis. Omogućili smo vrlo povoljne economy tarife za Sjedinjene Američke Države, Kinu, kao i ka Evropi, te zastupništvo u uvoznim carinskim procedurama u zemljama Evropske unije i van nje. Cijelu proceduru slanja pošiljki smo digitalizovali i pojednostavili uz pomoć aplikacija FedEx Ship Manager™ Lite i my TNT.

Montenomaks
foto: Montenomaks

Pored konstantnih inovacija u poslovanju, posebnu pažnju posvećujete razvoju i napredovanju vaših zaposlenih. Koliko vam tu pomaže ogroman potencijal Nelt grupe?

Najveća snaga cijele Nelt Grupe su zaposleni kojih je preko 4.000, na čak 11 tržišta u Evropi i Africi. Montenomaks u Crnoj Gori zapošljava 140 ljudi na različitim pozicijama od IT-a, finansija, pravnih poslova, prodaje, logistike, kvaliteta, bezbjednosti, carinskog posredovanja...

To što smo dio velikog sistema omogućava našim zaposlenima stalno napredovanje, rast i razvoj. Zato danas na većini rukovodećih pozicija imamo ljude koji su svoj prvi radni angažman počeli u Neregeliji ili nekoj drugoj kompaniji u Nelt sistemu, u Crnoj Gori, regionu ili šire.

Kada kažemo razvoj i napredovanje mislimo na širok dijapazon internih treninga i obuka koji su posebno razvijeni za naše potrebe, ali i niz međunarodnih obuka koje radimo u saradnji sa partnerima. Takođe, naši zaposleni imaju mogućnost rada na drugim tržištima, pa čak i u Africi, gdje Nelt Grupa posluje na pet tržišta.

Sve to, ali i posebna timska atmosfera koju smo svi zajedno kreirali u kompaniji, omogućila nam je da danas Montenomaks bude jedan od najpoželjnijih poslodavaca na tržištu.

Pri kraju smo 2021, još jedne godine koju je obilježila pandemija i oporavak privrednog sistema. Da li se može reći da se tržište logistike oporavilo i u kojem pravcu će se razvijati u narednoj godini?

Sudeći po zvaničnim podacima sa kojima raspolažemo u ovom trenutku, tekuća godina je za crnogorsku ekonomiju bila godina blagog oporavka. Obim logističkih operacija se povećao i ispratio je rast ekonomske aktivnosti, ali to nije dovoljno da možemo biti u potpunosti zadovoljni.

S druge strane, zadovoljni smo jer smo sačuvali ljude i radna mjesta, i spremno ulazimo u 2022. Prije samo godinu naša očekivanja su bila da ćemo brzo izaći iz Covid krize, ali danas smo, čini mi se, malo pametniji. Ne možemo očekivati da će epidemija tek tako nestati.

Prilagođavamo se sve kompleksnijem sistemu pružanja integrisanih logistčkih usluga. Za Montenomaks, i cijelu Nelt Grupu ovo je značajan izazov, ali smo se adaptirali na sve veće zahtjeve novog digitalnog doba. Ohrabruje me što sve veći broj kompanija ovo prepoznaje i ukazuje nam povjerenje.

Za sljedeću godinu planiramo dalje investicije u automatizaciji procesa. To će dodatno pojednostaviti kompleksne poslovne aktivnosti, i time dalje unaprijediti odnose sa postojećim i novim klijentima.