Sjećanje na prvo i jedino pjesnikovo čitanje „Jame“

„Spomen pločom želimo obilježiti događaj koji se dogodio neposredno prije početka Pete neprijateljske ofanzive 1943. Naime, u kršu iznad kuće u kojoj su boravili partizani, hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić pročitao je svoju poemu 'Jama' Petru Komneniću, posvetio mu pjesmu 'Naša Sloboda' i na rastanku mu dao 'Partizanske pjesme'"

2106 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića će u nedjelju, 7. novembra, otkriti spomen ploču na kući Nova Markovića (kuća je sada u vlasništvu njegove kćerke Milosave Vujović).

„Spomen pločom želimo obilježiti događaj koji se dogodio neposredno prije početka Pete neprijateljske ofanzive 1943. Naime, u kršu iznad kuće u kojoj su boravili partizani, hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić pročitao je svoju poemu 'Jama' Petru Komneniću, posvetio mu pjesmu 'Naša Sloboda' i na rastanku mu dao 'Partizanske pjesme'. To je bilo jedino pjesnikovo čitanje 'Jame'. Ivan Goran Kovačić u partizane je stupio 1942. zajedno sa poznatim hrvatskim pjesnikom Vladimirom Nazorom. Poemu 'Jama' napisao je povodom ustaškog zločina nad srpskim življem u okolini Livna, kada je veliki broj Srba bačen u kraške jame oko Livanjskog polja. Sredinom jula 1943. godine ubili su ga četnici u selu Vrbnica, u blizini Foče“, navodi se u saopštenju nikšićkog UBNOR-a.

Uspomene na pomenute događaje i pjesnika evociraće predsjednik SUBNOR-a Crne Gore, Zuvdija Hodžić, a prisustvo su najavili i predstavnici Hrvatskog veleposlanstva iz Podgorice.

Bonus video: