CGO: Preispitati razloge neadekvatnog tretmana kovid pacijenata u podgoričkom Domu zdravlja

Kako su kazali, njima su se obratil pacijenti koji navode kako Kovid centri "nemaju ljekove neophodne za njihovu terapiju i da ih moraju sami pronaći i kupiti"

3970 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Centar za građansko obrazovanje pozvao je Ministarstvo zdravlja Crne Gore da hitno preispita razloge neadekvatnog tretmana Kovid19 pacijenata u Domu zdravlja u Podgorici.

Kako su kazali, njima su se obratil pacijenti koji navode kako Kovid centri "nemaju ljekove neophodne za njihovu terapiju i da ih moraju sami pronaći i kupiti".

Iz CGO-a su saopštili da su ovim najviše pogođeni građani lošeg socijalnog statusa.

"Pored troškova za kupovinu ljekova, koje je zdravstveni sistem dužan obezbijediti, oni imaju i izdatak dolaska do Kovid centra, pri čemu je u Podgorici, i pored rastućeg broja oboljelih, trenutno aktivan samo jedan", kazali su oni.

Oni ističu da se radi o trajućem problemu, te da je neophodno utvrditi zašto Kovid centri, u sred pandemije i povećane stope oboljelih, ne posjeduju dovoljne količine osnovnih ljekova već duže vrijeme.

Apelovali su na nadležne organe i da preispitaju odluku da na teritoriji cijelog Glavni grad Podgorica bude aktivan samo jedan Kovid centar, jer smatraju da to otežava pristup zdravstvenoj zaštiti, a i povećava rizik širenja zaraze.

"Pitanja za Ministarstvo zdravlja: kako se ostvaruje prevencija širenja virusa ukoliko zaraženi pacijenti, pješke ili uz upotrebu prevoznog sredstva, često i taksija ili autobusa, moraju putovati do Kovid centra radi pregleda, ali i obilaziti apoteke radi pronalaska terapije?", navodi se u saopštenju CGO-a.

Bonus video: