Radojević: Najmanje dva mjeseca kasnimo sa mjerama, rezultat 15 preminulih

"Drage kolege (a žao mi je što ste kolege), već sada kasnite najmanje dva mjeseca sa punom implementacijom COVID propusnica, pa samim tim kasnite i sa posrednim uticajem na povećanje procenta vakcinisane populacije"

46930 pregleda 133 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nadležni najmanje dva mjeseca kasne sa punom implementacijom kovid propusnica, što za posledicu ima manji obuhvat vakcinisanih i 15 preminulih u samo jednom danu.

To je "Vijestima" kazao specijalista sudske medicine Nemanja Radojević, koji je u prvom talasu koronavirusa prošle godine bio član Kriznog medicinskog štaba za suzbijanje ove zarazne bolesti.

Na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su govorili direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić i direktorica Kliničkog centra (KC) Ljiljana Radulović, saopšteno je da aktuelne mjere protiv koronavirusa ostaju na snazi i da će od 1. decembra, ako se epidemiološka situacija ne poboljša, da bude uvedena obaveza digitalnih kovid propusnica za javnu upravu, prevoz, tržne centre..

"Drage kolege (a žao mi je što ste kolege), već sada kasnite najmanje dva mjeseca sa punom implementacijom COVID propusnica, pa samim tim kasnite i sa posrednim uticajem na povećanje procenta vakcinisane populacije. Jedan od važnijih sudskomedicinskih elemenata nesavjesnosti je neblagovremenost, a posljedice tog vašeg kašnjenja su više nego evidentne - samo danas imamo 15 umrlih. Za važne, teške i nepopularne odluke, osim znanja, treba imati hrabrosti i autoriteta.

Do sada sam se ustručavao da javno komentarišem postupke i stručnost bilo kog kolege, jer ne samo da nije u duhu Hipokratove zakletve, već sam zaista svjestan da je donošenje odluka mnogo teže nego pozadinsko kritikovanje, ali vrijeme je da rezimiram vaše razultate iz mog ugla vidjenja - loši ste, jako ste loši (kao što ste bili loši studenti, studirajući dugo i sa niskim prosjecima), ne znate ili nemate hrabrosti, prijetite ispraznim frazama u koje i sami ne vjerujete i svaki put ustuknete čim vam se javnost suprostavi. Nemate stručni dignitet ni autoritet i zbog toga snosite veliki dio odgovornosti za najgori mogući rezultat u vođenju i kontroli epidemije na svijetu", saopštio je Radojević.

On je još u julu saopštio da je imunizacija jedini mogući odgovor na pandemiju i da bi trebalo uvesti kovid propusnice za javni prevoz, ugostiteljske objekte, tržne centre, javne ustanove i druge zatvorene prostore gdje se nalazi veći broj osoba.

Radojević je tada ocijenio i ocijenio da bi, oslanjajući se na trenutnu situaciju u državi, trebalo postepeno prestati sa rutinskim PCR testiranjem sumnjivih slučajeva, jer je to sada beskorisno i skupo, osim za osobe sa teškom formom bolesti (zapaljenja pluća i sl.). Poručio je i da bi i nevakcinisane osobe trebalo testirati o njihovom trošku, za potrebe putovanja, ulaska u zatvorene prostore...

Bonus video: