glavni državni arhitekta za "vijesti" potvrdio

Školu "Vladimir Nazor" ruše do temelja, grade novu po uzoru na tološku

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić za “Vijesti” potvrdio da će škola u Maslinama biti rađena na osnovu projekta za novu ustanovu u Tološima

47717 pregleda 19 komentar(a)
Biće srušena: OŠ "Vladmir Nazor", Foto: Luka Zeković
Biće srušena: OŠ "Vladmir Nazor", Foto: Luka Zeković

Zgrada podgoričke Osnovne škole “Vladimir Nazor” biće srušena do temelja, a u periodu od 12 do 14 mjeseci od početka radova, u funkciji će biti novi objekat za osnovce u Maslinama.

To je za “Vijesti” potvrdio glavni državni arhitekta Mirko Žižić.

On je kazao da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradanji sa kolegama iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), kreće u postupak pripreme dokumentacije za glavni građevinski projekat škole u Maslinama.

Žižić
Žižićfoto: Luka Zeković

Žižić je pojasnio da će postojeći objekat biti srušen, zbog nepouzdanosti statike konstruktivnog sklopa.

”Postignut je dogovor sa investitorom nove osnovne škole u Tološima da nam ustupi projekat tog objekta koji će, uz potvrđenu spremnost autorskog tima i nosioca glavnog projekta, biti u slučaju potrebe prilagođen, ali i unaprijeđen za sva poboljšanja koja su evidentirana tokom izgradnje”, kazao je Žižić.

Nova škola u Tološima
Nova škola u Tološimafoto: Luka Zekovic

Gotovo 2.000 učenika ove škole pratilo je nastavu obnlajn, nakon što je tadašnji menadžment ustanove u februaru prijavio oštećenja na konstruktivnim elementima jednog od paviljona.

Tokom ljeta, roditelji su tražili od nadležnih da nađu način da su njihova djeca u klupama, ali i u istoj ustanovi.

Iako roditeljima to nije bilo drago, MPNKS je nastavu organizovalo ipak u dvije ustanove - OŠ “Marko Miljanov” na Koniku i u objektu bivše Gimnazije “Luča” u Doljanima, a gdje je do 1. septembra bilo smješteno područno odjeljenje OŠ “Dragiša Ivanović”. Pojedini su svoju djecu prepisali u druge gradske škole.

Žižić kaže da je cilj oba ministarstva da “u najkraćem mogućem roku izađu u susret roditeljima”.

”Ovo je početak šire akcije u kojoj ćemo se baviti rekonstrukcijom postojećih i izgradnjiom novih i predškolskih i školskih objekata. Biće realizovan i projekat obnove seoskih škola”, najavio je Žižić.

Praksa izgradnje školskih objekata na osnovu istog projekta nije nepoznanica, a na taj način značajno se štede vrijeme i resursi koji bi bili potrebni za potpuno nove projekte.

Tako je na osnovu istog projekta izgrađeno više školskih objekata u Podgorici.

OŠ “Štampar Makarije” i OŠ “Pavle Rovinski” građene su prema istom projektu, baš kao i škole “Branko Božović” i “Marko Miljanov”.

Nova škola u Tološima donacija je porodice Ubović, u znak sjećanja na njihovu nedavno preminulu Novku Ubović - majku, babu i istaknutog prosvjetnog radnika.