Mješani Kraljskih Bara: Vlada ne pominje kazne za one koji su kršili zakon planirajući i gradeći mHE

„Vlada ili čeka da koncesionar dobrovoljno raskine ugovor ili da mi odustanemo. Naravno, ne odustajemo. Nastavljamo danonoćne straže na terenu i okupljanja jenom sedmično“, kazao je predsjendik MZ Milovan Labović

7579 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Kraljske Bare su primjer kako država ne čuva svoje resurse, ljude, poredak i Ustav, poriči su mještani tog sela sa još jednog okupljanja protiv gradnje malih hidroelektrana (Mhe). Oni su ponovili svoje ranije zahtjeve upućene Vladi i resornim minisratsviiam- raskidanje koncesionih ugovora i poništavanje građevinskih dozvola za mHE. Od koncesionara traže, kako kažu, da devastirani teren vrati u provobitnu stanje.

„Vlada ili čeka da koncesionar dobrovoljno raskine ugovor ili da mi odustanemo. Naravno, ne odustajemo. Nastavljamo danonoćne straže na terenu i okupljanja jenom sedmično“, kazao je predsjendik MZ Milovan Labović.

Prema riječima Vladmira Novovića, mHE su štetan posao i za državu i za mještane. On kaže da iz Vlade stalno ponavljaju bojazan od velikih oštetnih zahtjeva koncesionara, u slučaju raskida koncesionih ugvora. Kako kaže Novović „niko iz Vlade ne pominje sankcije za one koji su kršili zakon na terenu vezano za projekte mHE“

„Boli me kao građanina sto Osnovno državno tužilaštvo (ODT), kojem smo podnijeli krivičnu prijavu zbog krađe vototoka Čestogaz, od setembra lani, ne mmože da utvrdi da taj da li taj , kao i Crni potok i Ljubaštica pripadaju Crnji. Iz tri državna organa, odnosno, institucije, takođe, nijesu u stanju da daju konkretan odgovor oko toga. Boli me ažutnost Osnovnog suda kad je riječ o privremenim mejrama u korist koncesionara, a, nasuprot tome, ćutanje na ono što su mještani procesuirali“, kazao je on.

Novović je zamjerio predstavnicima kolašinske lokalne uprave što ij „ nema ni na protestima, a ni van protesta u Kraljskim Barama“. Kolašinska vlast, tvrdi on ponaša se kao da u tom selu živr građani drugog reda.

On je navao primjer nedavnog protesta, kojim je građevinska inspekcija spriječena da ukloni privatni objekat u Bakovićina i na kojem su „bili mnogi predstavnici Opštine“.

„U kraljskim barama ih nema. Takođe, niko nije podnosio krivične prijave zbog toga što su tamo inspektori spriječeni da obave posao, a mještanima Kraljskih Bara ekspresno su, zbog jednog pitanja izgovorenog tokom inspekcijskog nadozora, pisane krivične prijave... Starašno je što nikog ne brine to što bi, izgradnjom mHE u ovom selu , 10km korita ostalo suvo. Kako bi reagovali ministri, premijer i predsjednik kad mi došli u njihovu kuću, zakačili crijevo i odveli vodu 10 km daleko. Nemam drugu poruku ni ovog puta, osim da neće dobiti ni kap naših voda“, poručio je Novović.

Darka Martinović je podsjetila na broj mladih koji napušta sela sjevera, pa i kolašinske opštine. Ona je upozorila da Vlada mora da povede računa o kavalitetu života na selima. Uzimanje vode mještanima, kako je kazala, „znači uzimanje prava na život i budućnost“.

Sa protesta, koji je i ovog puta održan pod sloganom „Ni kap“, poručeno je i da će protestna okupljanja mještana jednom sedmično biti nastavljane, sve, kako su kazali, do Vlada ne usvolji njihovim zajtjevima. Današnji protest bio je 42 po redu . Mještani od jula prošle godine sprječavaju radove na mHE.

Bonus video: