Novinarska sloboda ili previše slobode?

Različita viđenja emisije prikazane na RTCG u kojoj se novinar krsti i svešteniku ljubi ruku

25446 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Menadžment Javnog servisa RTCG nije se izjasnio o emisiji na toj televiziji u kojoj se novinar, pred ulazak u dvorište vjerskog objekta, prekrstio, a potom, prilikom susreta, svešteniku poljubio ruku.

Iz nevladinih organizacija kazali su da su time prekršeni profesionalni standardi, urednik emisije Miomir Maroš kaže da reportaža kao format dopušta određene slobode autorima, dok predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević smatra da je “autor sebi dao suviše slobode prilikom snimanja emisije i njenog emitovanja”.

Na RTCG nedavno je emitovana emisija “Zapis”, u kojoj se novinar Miljan Živković na početku, pred ulazak u dvorište i crkvu Svetog Đorđa u Podgorici prekrstio, a potom je, prilikom susreta sa sveštenikom, svešteniku poljubio ruku.

Iz Evropske radiodifuzne unije (European Broadcasting Union, EBU), pozivajući se na smjernice BBC-ja, kao najstarijeg javnog servisa u Evropi, “Vijestima” kazali da novinari i zaposleni BBC-ja mogu izraziti profesionalni stav na određene teme, da iskazano mora biti bazirano na dokazima, a da za njih istovremeno obično nije prikladno da predstavljaju ili pišu lični stav o javnim politikama i, pored ostalog, “kontroverznim temama” u bilo kojoj oblasti.

”Rad javnih servisa uređen je međunarodnim standardima kao što su preporuke Savjeta Evrope, nacionalnim zakonima, nacionalnom samoregulacijom, ali i internim profesionalnim standardima i pravilima svakog od njih”, kazala je “Vijestima” Radka Betcheva iz EBU i uputila na smjernice BBC-ja.

Iz menadžmenta RTCG, na čijem je čelu Boris Raonić, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Urednik “Zapisa” Maroš rekao je da je “u samoj emisiji bitniji ukupni sadržaj, koji je potpuno profesionalan”, te da “i sami kritičari emisiju ocjenjuju korektnom”.

”...Dakle reportaža kao žanr podrazumijeva određenu slobodu i izvjesnu dozu autorskog pristupa, čak i na javnim servisima. Ovim u emisiji ne smatram da je ugrožena objektivnost ili bilo ko uvrijeđen, što pokazuje i cjelokupna struktura reportaže”, kazao je Maroš, dodajući i da je problem “kontekst sadašnje javne scene koja pogrešnim i kritičkim doživljava sve ono što njoj nije blisko”, kazao je Maroš.

Drljević je, sa druge strane, kazao da Savjet i on nemaju nadležnost da reaguju. Kaže i da, kao dugogodišnji novinar i konzument, smatra “da se taj segment ne podudara sa mojim viđenjem programa Javnog servisa”. On je dodao da odgovornost nije samo autora, već i urednika.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) kažu da RTCG u svojim programima treba da podstiče multikonfesionalni, multikulturni i multinacionalni pristup, da takve emisije treba da nose i izvjesni autorski pečat, ali da profesionalni standardi vrijede jednako u svim formatima.

”Ne postoji razlika između izvještavanja za informativni program, ili reportaže koja je dio nekog drugog programskog sadržaja”, kazao je Damir Nikočević iz CGO.

Dodao je i da čin novinara u emisiji “Zapis” predstavlja kršenje člana 4 Statuta RTCG, kojim se zabranjuje vjerska propaganda, i Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG.

”RTCG mora biti javni servis svih građana, pa su stoga ovakvi pristupi novinara nedopustivi i moraju biti sankcionisani”, rekao je on.

U CGO očekuju da menadžment i Savjet RTCG sankcionišu novinara.

Direktor Media centra Goran Đurović ranije je kazao da jedan od profesionalnih principa i standarda RTCG propisuje da prilikom kreiranja sadržaja “treba izbjegavati sve što izaziva razumnu sumnju u objektivnost novinara ili nacionalnog javnog emitera i što bi moglo stvoriti predstavu da su oni izloženi pritisku ideološke, političke, finansijske, socijalne, vjerske ili kulturne prirode”.

Bonus video: