S biciklom u voz za još dva eura

U Željezničkom prevozu se predomislili i pojeftinili kartu nakon višegodišnjih žalbi ljubitelja vožnje na dva točka...

8913 pregleda 0 komentar(a)
Na dva točka ulicama Podgorice, Foto: Luka Zeković
Na dva točka ulicama Podgorice, Foto: Luka Zeković

Doplatna karta za bicikl u vozu odnedavno je duplo jeftinija i košta dva eura, nakon brojnih i višegodišnjih žalbi ljubitelja vožnje dvotočkaša.

Nadležni iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) “Vijestima” su u julu saopštili da pojeftinjenje nije planirano, “jer smatramo da je cijena realna i adekvatna prevoznoj usluzi”.

Mnogi biciklisti su se žalili da je usluga prevoza dvotočkaša u Crnoj Gori preskupa u odnosu na region - u Srbiji je oko 85 centi za cijeli dan, a u Sloveniji euro i po.

Novosađanin Sveto Živković, kako su “Vijesti” pisale, požalio se redakciji da je tokom ljeta ove godine ušao u voz na relaciji Podgorica - Bar i kartu za sebe platio 2,3 eura, dok je za doplatnu za bicikl izdvojio još četiri eura.

Sveto Živković
Sveto Živkovićfoto: Borko Ždero

To isto mu se desilo i u povratku istog dana, odnosno za bicikl je platio ukupno osam, a za sebe 4,60 eura.

Živković je prije nekoliko dana “Vijestima” kazao da su nadležni ipak odlučili da koriguju cijenu.

Iz ŽPCG je redakciji potvrđeno da je ta usluga pojeftinila, nakon što su uvidjeli da su “žalbe osnovane”.

Iz Nevladine organizacije Biciklo.me, 2016. godine uputili su Željeznici i zvanično zahtjev za izmjene cjenovnika.

”Zbog čestih žalbi biciklista na cijenu za voženje bicikla željeznicom, koja iznosi četiri eura, prije dvije godine smo pokrenuli inicijativu za njeno smanjenje. Zbog personalnih promjena u ŽPCG do danas to nijesmo uspjeli realizovati. Čeka se izrada nove tarife za koju ne znamo kada će stupiti na snagu”, kazao je “Vijestima” Dejan Tofčević.

Ilustrujući koliko je prevoz bicikla, u odnosu na Crnu Goru, povoljniji u drugim zemljama, Tofčević je naveo primjer iz Srbije, gdje putnik za bicikl plaća 100 dinara (manje od jednog eura). U Hrvatskoj, dodaje on, prevoz bicikla na relaciji Zagreb - Rijeka, koji su udaljeni oko 160 kilometara, košta oko dva eura.

”Modeli za naplatu prevoza bicikla u drugim evropskim državama su raznoliki - u Njemačkoj je cijena u međugradskom željezničkom prevozu fiksna, i niža nego u Crnoj Gori, ako uzmemo u obzir razliku u životnom standardu. U Danskoj cijena te karte zavisi od razdaljine koju putnik prelazi. U Austriji se prevoz za bicikl naplaćuje u iznosu od 10 odsto od cijene karte za putnika, s tim da je najniža cijena te usluge dva eura. U Velikoj Britaniji je prevoz bicikla vozom u međugradskom prevozu najčešće besplatan. Tako je i u Španiji”, kaže Tofčević.

Iz NVO Biciklo.me, uz niže cijene za njihov prevoz, od ŽPCG očekuju i nabavku posebnih vagona za dvotočkaše, kao i obezbjeđivanje bezbjednog parkinga za bicikle na željezničkim stanicama.

”I nova Simensova studija Smart City Podgorica prepoznaje željeznicu i biziklizam kao energetski efikasne vrste saobraćaja”, kazao je Tofčević.

Iz ŽPCG su još 2018. godine kazali “Vijestima” da je cijena prevoza bicikla određena putničkom tarifom iz 2008. godine, u dijelu koji se odnosi na prevoz prtljaga, a za koji se cijena formira na osnovu težine.

Međutim, tada su rekli i da “rade na izradi nove tarife, tako da je u planu i razmatranje cijena prevoza bicikla”.

Bonus video: