Fejzić reizabran: Prvi put su žene imale pravo glasa za izbor reisa

Fejzića je izabralo posebno izborno tijelo na sjednici koja je održana u zgradi Mešihata u Staroj Varoši u Podgorici

49794 pregleda 40 komentar(a)
Fejzić, Foto: Savo Prelević
Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.11.2021. 15:19h

Rifat Fejzić je danas reizabran za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Njega je na tu poziciju izabralo posebno izborno tijelo na sjednici koja je održana u zgradi Mešihata u Staroj Varoši u Podgorici.

Fejzić je iskoristio priliku da se zahvali svima iz islamske zajednice, organima, vjernicima u Crnoj Gori koji su ga kandidovali za funkciju.

“Ja sam bio jedini kandidat za reisa. Drago mi je da smo danas pokazali i poslali jednu snažnu poruku jedinstva islamske zajednice. Povezanosti islamske zajednice, od Ulcinja do Pljevalja, od Plava do Herceg Novog, Dakle jedno potpuno jedinstvo, bratsko, vjersko, u prijatnoj atmosferi smo sproveli izbor reisa”, istakao je Fejzić.

On je naglasio da “društveni kontekst u kojem se nalazimo mi i država u cjelosti, zahtijeva da mi pokažemo potrebno jedinstvo unutar islamske zajednice”.

“Nažalost, nalazimo se u smutnim vremenima, kada je društveni kontekst u pitanju, mnogi naši predstavnici, pripadnici islamske zajednice su ostali bez prava predstavljanja. Pogled vjernika, generalno muslimana u Crnoj Gori, bez obzira na njihovu naciju, je dodatno usmjeren prema Islamskoj zajednici”, naveo je Fejzić.

On je naglasio da je njegov izbor, odluka kontinuiteta i da će nastaviti tamo gdje su na momenat zastali.

“Pružićemo bratsku ruku svim islamskim zajednicama, kao što smo to do sada činili, u regionu. Imaćemo saradnju sa svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, svim institucijama države. Mi živimo u ovoj zemlji, mi nemamo drugu i alternativnu državu. Crna Gora je naša država i naša domovina, prema tome na dobrobit muslimana, vjernika i svih građana i državljana Crne Gore”.

On je najavio da će otvoriti islamsku zajednicu za mlađu populaciju i da polako dolazi do smjene generacija, dolaze mladi ljudi.

“Mi već imamo promjena, koj se već dešavaju. Mi smo otvorili vrata islamske zajednice za naše organe, majke i sestre. Danas su po prvi put žene, određeni broj njih, imale pravo glasa za izbora reisa. I to je jedna potpuno pozitivna novina, otvaramo islamsku zajednicu bukvalno za svakog našeg vjernika”, poručio je Fejzić.

Sa sjednice
Sa sjednicefoto: Borko Ždero

Fejzić je bio jedini kandidat.

Fejzić
Fejzićfoto: Savo Prelević

"Kao kandidat 12 medžlisa i jedini kandidat za Reisa, Rifat ef. Fejzić tajnim glasanjem dobio je 45 glasova od 47 prisutnih članova izbornog tijela koje čine članovi Sabora, Mešihata i Islamskog vijeća Islamske zajednice u Crnoj Gori", saopšteno je iz Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Fejzić je izabran na šest godina, a funkciju Reisa obavlja od 2003. godine.

Fejzić je poručio da će nastaviti sa unapređenjeme vjerske infrastrukture i podmlađivanjem, a naglasio je da je zadovoljan što je u izbornom procesu učestvovalo i nekoliko žena.

On je završio islamski fakultet Univerziteta "Doluz Ejlul" u Izmiru, govori turski jezik, oženjen je i otac je troje djece.

Bonus video: