Njemci neosnovano tražili pare

Privredni sud odbacio tužbu "tešku" 23 miliona eura na ime navodno neisplaćenih obaveza za održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda. Kompanija WTE pokrenula međunarodne arbitraže u Frankfurtu i Ženevi “teške” više od 100 miliona eura

38205 pregleda 15 komentar(a)
Postrojenje otvoreno prije sedam godina, Foto: Orpadne vode Budva
Postrojenje otvoreno prije sedam godina, Foto: Orpadne vode Budva

Privredni sud odbacio je kao neosnovanu tužbu njemačko-austrijske firme “WTE otpadne vode” da joj Opština Budva na ime neisplaćenih obaveza za održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda isplati 23 miliona eura.To piše u presudi sutkinje Danijele Vukčević, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Opštinu Budva je u maratonskom sporu zastupala AOD “Iustitia”, advokata Vladana S. Bojića.

Njemačko-austrijski koncern je u januaru 2020. napustio postrojenje u bečićkom naselju Vještice, ostvaljajući ga u izuzetno lošem stanju Opštini Budva na upravljanje. Prethodno su u decembru 2019. akativirali državnu garanciju na 29,3 miliona eura, koju im je isplatila Vlada Duška Markovića, uprkos protivljenju Opštine Budva. U vrijeme političkog puča koji je u ljeto 2020. izvela grupa odbornika predvođena DPS-om, Vlada je preko Privrednog suda blokirala račun Opštine Budva i time dodatno otežala funkcionisanje...

Nakon što su spakovali kofere, Njemci su presavili tabak i tužili Opštinu, tražeći da im se, na ime faktura koje su ispostavljali lokalnoj upravi od 21. jula 2014. do kraja jula 2018. godine, isplati 23.107.616,97 eura.

“Odbija se kao neosnovan tužbeni zahtjev ‘WTE otpadne vode’ DOO Podgorica kojim su tražili da sud obaveže Opštinu Budva da im isplati na ime duga 23.107.616,97 eura”, piše u presudi sutkinje Vukčević.

Ovakav ishod u kabinetu gradonačelnika Budve Marka Carevića smatraju velikom pobjedom.

“Presuda Privrednog suda... je velika pobjeda Opštine Budva, kao i pravnog tima kojem smo povjerili zastupanje u ovom sporu advokatskoj kancelariji Vladana Bojića. Ovo je dokaz da je zahtjev austrijsko/njemačkog konzorcijuma za isplatu ispostavljenih faktura za izgradnju postrojenja neosnovan i da se radi o fiktivnim fakturama koja su napumpavane da bi se ostvarila organizovana korupcija između tadašnjih funkcionera Opštine Budva i kompanije WTE. Od prvog dana smo isticali da se radi o najkoruptivnijem poslu u Crnoj Gori koji je oštetio budžet Opštine Budva i njenih građana, koji će ući u anale korupcionaških afera na ovim prostorima. Ovo je velika satisfakcija za sve građane Budve i najbolji je dokaz da radimo u interesu građana”, poručili su iz kabineta prvog čovjeka Budve.

Presuda Privrednog suda samo je prvi korak u sudskoj borbi koju vodi Opština Budva, jer je kompanija WTE pokrenula međunarodne arbitraže u Frankfurtu i Ženevi, tražeći više od 100 miliona eura.

Pred Arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenja u Frankfurtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, čija je ćerka firma “ WTE otpadne vode”, zatražila je naplatu 64.592738 eura po ugovoru o jemstvu/garancija koji su zaključili sa nekadašnjim gradonačelnikom Budve Rajkom Kuljačom.

Riječ je o “spornoj” garanciji iz 2010. koja nema saglasnost Skupštine opštine Budva, a zbog koje je aktuelni gradonačelnik Carević podnio krivičnu prijavu protiv Kuljače i više NN osoba koje su učestvovale u ovom slučaju.

Kuljača je demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Carević je krajem avgusta objelodanio da je grafolog utvrdio da je potpis Kuljače na garanciji falsifikovan, te podnio krivičnu prijavu Vrhovnom tužilaštvu zatraživši da se utvrdi ko je sve od lokalnih i državnih funkcionera uključen u, kako je istakao, najveću korupcionašku aferu koja prijeti da parališe Opštinu Budva.

Njemci su pokrenuli arbitražni postupak i u Ženevi, gdje traže naplatu još 43 miliona eura.

Carević je pozvao VDT da hitno pokrene istragu i podigne optužnicu, čime bi se stopirali postupci pred međunarodnim sudovima, ali to do sada nije učinjeno.

Carević je prije pola godine, uz saglasnost Skupštine, osnažio pravni tim koji će zastupati Opštinu pred međunarodnim sudom. Anagžovani su advokati Andreas Daxberger, partner att DLA Piepr Weiss iz Austrije, Alexander Schultmeyer, Counsel DLA Piper Weiss, ali i advokati Dušana Radosavljević iz Beograda i Miroje Jovanović iz Novog Sada, specijalizovani u oblasti poreskog i privrednog prava i krivičnim postupcima u vezi sa krivičnim djelima pred sudovima specijalne nadležnosti u Srbiji i Crnoj Gori, te sudom u Strazburu.

Opština Budva svoju odbranu pred međunarodnim tribunalom zasniva na tvrdnji da je riječ o korupcionaškom poslu, u kome je učestvovao i izvršni direktor “WTE otpadne vode” Ginter Faust. On je pred Specijalnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice - da je napumpavao fakture prilikom gradnje postrojenja. Priznao je da je to uradio kako bi šef budvanske kriminalne grupe, osuđeni i odbjegli Svetozara Marović, vratio tri miliona eura ličnog duga izvjesnom Gojku Kapisodi.

Marović se godinama unazad nalazi u Beogradu, a Srbija odbija da ga izruči iako je crnogorska Vlada u više navrata to zatražila.

Šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović nedavno je u razgovoru za “Vijesti” pozvao Marovića, nekadašnjeg gradonačelnika Lazara Rađenovića i sve opštinske funkcionere koji su učestvovali u korupcionaškoj aferi izgradnje postrojenja da pomognu Opštini Budva - da pristanu da svjedoče pred međunarodnim arbitražnim sudovima u Frankfurtu i Ženevi i spasu grad od propasti.

I klub odbornika Demokrata nedavno je predočio da bi Marović trebalo da bude ključni svjedok.

Novi pravni tim koji zastupa Opštinu Budva kao jednu od mogućnosti razmatra da za svjedoke pozove pripadnike Marovićeve kriminalne grupe.

Postrojenje za tretman otpadnih voda svečano su prije sedam godine otvorili tadašnji premijer Milo Đukanović i gradonačelnik Lazar Rađenović, a presijecanju vrpce prisustvovao je i Marović.

Faust priznao, pa tvrdio da je mučen

Ginter Faust je istražnim organima u Njemačkoj naknadno saopštio da je mučen i ucjenjivan od SDT-a Milivoja Katnića da prihvati status svjedoka saradnika i prizna da je učestvovao u korupciji teškoj tri miliona eura. Faust je uhapšen 14. januara 2016. godine, a dva dana kasnije predoložio je da bude svjedok saradnik, što je i prihvaćeno, a Viši sud donio presudu...

Nakon što je Faust napustio Crnu Goru, kompanije WTE pokrenula je internu istragu, a Faust je tvrdio da je bio mučen i ucjenjivan, te da je pred SDT i

Višim sudom dao lažni iskaz.

Bonus video: