Doktori čekaju štampanje novih diploma

Pandemija koronavirusa i smjena Danila Nikolića sa čela Univerziteta već godinu odlaže održavanje svečanih sjednica, uručivanje diploma i polaganje Hipokratove zakletve svršenih studenata Medicinskog fakulteta

10054 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Promjena rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) i pandemija koronavirusa su među razlozima zbog kojih se kasni sa uručivanjem diploma diplomcima Medicinskog fakulteta koji su studije okončali prošle studijske godine.

Univerzitet je početkom februara dostavio odštampane diplome Medicinskom fakultetu, koje je nekoliko dana kasnije potpisao dekan Miodrag Bobo Radunović, a koje je zatim trebalo da potpiše i tadašnji rektor Danilo Nikolić.

”Došlo je do promjena u upravljačkoj strukturi UCG, pa zbog detalja tehničke prirode na samim diplomama, iste nijesu mogle biti potpisane i uručene. Vjerujem da će se aktuelni problem prevazići do kraja ove godine”, kazao je za “Vijesti” Radunović.

To je potvrđeno i sa UCG.

Upravni odbor UCG je u prvoj polovini februara smijenio Nikolića sa mjesta rektora, a na njegovo postavio Vladimira Božovića...

Krajem svake godine, Medicinski fakultet organizuje svečano uručivanje diploma diplomiranim studentima svih studijskih programa, kao i nagrade najboljim studentima po godinama.

Tom prilikom diplomirani studenti polažu i Hipokratovu zakletvu.

Ovu “obavezu” nisu mogli da ispune diplomirani studenti, a Radunović pojašnjava da prošle godine zbog mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa nisu bili u prilici da održe svečanu sjednicu na kojoj bi uručili diplome.

U studijskoj 2019/2020. godini, osnovne studije svih studijskih programa Medicinskog fakulteta završilo je 155 studenata, od toga na Medicini 33, a na specijalističkim primijenjenim programima njih 66.

To što nisu položili Hipokratovu zakletvu na svečanoj sjednici nije spriječilo nove ljekare da rade, odnosno obave pripravnički staž.

”Ono sto je bitno, svi diplomirani studenti su dobili vjerodostojan dokument o diplomiranju, koji im je poslužio za prijavljivanje za Vladin program zapošljavanja visokoškolaca, time i omogućio obavljanje stručne prakse. Studenti medicine su završili stručnu praksu-pripravnički staž i stekli pravo polaganja državnog ispita”, kazao je Radunović za “Vijesti”.

I sa UCG su “Vijestima” pojasnili da je većina svršenih studenata nakon završetka studiranja dobila uvjerenje, koje im je poslužilo kao dokaz o završenom nivou studiranja i sa kojim su se, između ostalog, mogli prijaviti i za Vladin program zapošljavanja visokoškolaca i time obavljanje stručne prakse.

Takođe, UCG je u tom periodu određenom broju svršenih studenata, a na njihov lični zahtjev, izdavao diplome po hitnom postupku, čime im je omogućen nesmetan nastavak školovanja i konkurisanja za određene stipendije.

”Kako su navedeni tehnički razlozi prevaziđeni svršeni studenti školske 2019/2020. godine će do kraja ove godine dobiti diplomu kao dokaz o završenom nivou studiranja”, poručuju sa UCG.

Razlog navedenog izdavanja uvjerenja umjesto diploma od februara do septembra ove godine je tehničke prirode i odnosi se na proceduru javnih nabavki, kao i na činjenicu da su do februara obrasci diploma bili odštampani sa imenom bivšeg rektora i kao takvi nisu mogli biti potpisani”, saopštili su sa UCG

Bonus video: