ANIMA: Došlo je do ugrožavanja sekularizma i antifašističkih vrijednosti u Crnoj Gori

"Upozoravamo da ne smije biti relativizacije zločina iz prošlosti, ni izjednačavanja fašista i antifašista. Upozoravamo da je nužno sprovesti proces suočavanja sa prošlošću i tranzicionu pravdu kako bi se društvo oslobodilo posljedica prošlosti koja se ponavlja i izaziva nove sukobe i podjele"

2389 pregleda 15 komentar(a)

ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje saopštio je danas da je došlo do ugrožavanja sekularizma i antifašističkih vrijednosti u Crnoj Gori.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da će povodom 9. novembra - Dana borbe protiv fašizma organizovati performans "MOJ IZBOR–ANTIFAŠIZAM FEMINIZAM" na Trgu od oružja u Kotoru, 9. novembra u 12 sati.

"Upozoravamo da ne smije biti relativizacije zločina iz prošlosti, ni izjednačavanja fašista i antifašista. Upozoravamo da je nužno sprovesti proces suočavanja sa prošlošću i tranzicionu pravdu kako bi se društvo oslobodilo posljedica prošlosti koja se ponavlja i izaziva nove sukobe i podjele. Upozoravamo da se moraju angažovati sve građanske snage na suprostavljanju proganjanja različitih po vjeri, naciji, rasi, statusu da se ne bi ponovila stradanja započeta Kristalnom noći", ističe se u saopštenju ANIME.

Oni navode da se 9.novembar - Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, obilježava u čast sjećanja na Kristalnu noć 1938. godine kada se širom Njemačke desio progon jevrejskih građana i građanki.

"Više od 90 Јеvrеја је ubijeno а око 30.000 је deportovano u koncentracione logore. Tako je počelo u Njemačkoj proganjanje i istrbljenje ne samo Jevreja nego i tzv. "neprijatelja njemačke države" homoseksualaca, kriminalaca i "asocijalnih" ljudi, članova raznih religijskih zajednica, ljudi s mentalnim tegobama, političkih ‘prestupnika’ poput komunista i socijalista, španskih republikanskih izbjeglica te manjina poput Roma i Sinta te ostalih. Obilježavamo ovaj datum jer nas na to obavezuju antifašističke vrijednosti koje afirmišemo", kazali su iz ANIME.

Bonus video: