Vuksanović: Škrelja i članovi Administrativnog odbora pod velikim pritiskom

"Nisam primijetio nikoga da se bunio i izražavao svoj protest zbog miješanja politike u Javni servis, već se to nekako tiho i bez prigovora prihvatili"
0 komentar(a)
Adrijan Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Adrijan Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2017. 14:00h

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović kazao je da su on i ostali članovi Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, a posebno predsjednik tog tijela Ljuiđ Škrelja (DPS) pod velikim pritiskom zbog aktivnosti koje su preduzeli vezano za članove Savjeta RTCG koji su u navodnom konfliktu interesa. Vuksanović je istakao da ih to neće spriječiti da "postupe po zakonu“.

"Mi članovi Administrativnog odbora i posebno Škrelja kao predsjednik, osjećamo veliki pritisak, ali mi zapravo ne radimo ništa što nije u skladu sa zakonom. Ja se vodim maksimom "čuvaj zakon, pa će i zakon tebe čuvati“. Prosto – sve te nedoumice koje su bile i koje smo dobili kroz jednu prijavu, uputili smo ASK a ona će utvrditi ili je već u velikoj mjeri utvrdila činjeničnio stanje, tako da se samo radi u primjeni zakona", kazao je danas Vuksanović gostujući u programu Skala radija.

Administartiovni odbor je u petak pokrenuo postupak razriješenja člana Savjeta RTCG, reditelja Nikole Vukčevića zbog "konačne odluke“ Agencije za spriječavanje korupcije (ASK) da je Vukčević u konfliktu interesa jer je od produkcijske kuće "Galileo“ primio honorar za rad u svojoj struci- režiranje filma.

On je inače, jedan opd pet članova Savjeta RTCG koji su glasali za izbor aktuelne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije, dok je ostalo četvoro članova glasalo za DPS-u blisku Radojku Rutović.

Administrativni odbor tvrdi da imaju zakonski osnov i za razriješenje svih ostalih članova Savjeta RTCG koji su navodno, prekršili zakon, a ASK je nakon najčešće anominnih prijava utvrdila da su u takvoj situaciji predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević i članovi Goran Đurović, Mimo Drašković, Dragana Tripković i Perko Vukotić.

Ovakva postupanja ASK i Administrativnog odbora opozicija i NVO su ocijenili kao pokušaj DPS i satelita da pod svoju kontrolu vrate RTCG koja se proteklih mjeseci počela ponašati kao istinski javni servis.

Vuksanović je odbacio takva tumačenja istakavši da se "radi samo i o primjeni zakona".

"Ako neko sa pravnog aspekta to može osporiti, onda tu njihovi prigovori imaju smisla, Ako ne može, onda ti prigovori nemaju smisla, već su obično politikantstvo", poručio je poslanik HGI.

On je prošlogodišnje insistiranje opozicije prilikom fiormiranja Vlade izbornog povjerenja da sa čela RTCG ode Radojka Rutović nazvao "najdirektnijom miješajem politike u uređivački program Javnog servisa".

"Tada međutim, nisam primijetio nikoga da se bunio i izražavao svoj protest zbog miješanja politike u Javni servis, već se to nekako tiho i bez prigovora prihvatili. Sada, kada moramo reagovati samo po zakonu što se od nas traži, onda vidimo da se pišu razne peticije, da se mi kvalifikujemo kao neko ko želi da vodi Javni servis ili da uređuje njihovu politiku što nema nikakvog smisla", istakao je Vuksanović.

On je optužio "medijski koncert Vijesti" da se pokušava baviti politikom i da "prednjači u kampanji protiv HGI".

Kritikovao je i NVO sektor da se selektivno oglašava kada su u pitanju neprijemjerena ponašanja ili napadi na predstavnike vlasti i "dobronamjerno sugerisao" nekim od najuticajnijih crnogorskih NVO da se "kandiduju na sljedećim izborima, osvoje dovoljan broj glasova i da se onda počnu baviti političkim pitanjima".

Đukanović je uvijek nokautirao opoziciju

Vuksanović je istakao da raznorodna crnogorska opozicija ima "integrativni faktor" u predsjedniku DPS Milu Đukanoviću i da im je osnovni cilj da njega smijene sa vlasti.

Kazao je da opozicija "iako se Đukanović povukao s funkcija i dalje ima problem sa njim“.

"Ja neke od njih i razumijem potpuno jer su mnogo puta u tom političkom ringu, bili nokautirani i onda tumaraju po političkoj sceni i svugdje im se priviđaju Milo Đukanović i DPS", istakao je Vuksanović dodajući da ne zna "odakle ovi koji sebe nazivaju građanskom opozicijom, crpe osnovu za taj termin jer u njihovom konkrretnom djelovanju ne vidim da tu ima baš puno građanskog".

"Mnogi od njih smao po autimatizmu prizicaju nove izbiore, a zapravo ih ne žele jer je pitanje da li bi uopšte prošli izborni prag“, konstatovao je poslanik HGI.

Bonus video: