Plamenac sahranjen na gradskom groblju u Budvi

Plamenac je između ostalih projektovao hotele "Avala", "Mogren", "Palas", "Beograd"... i nosilac je brojnih nagrada

13230 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Poznati crnogorski arhitekta Vladislav Vlado Plamenac sahranjen je danas u prisustvu porodice i brojnih grfađana na gradskom groblju u Budvi.

Plamenac koji je između ostalih projektovao hotele " Avala", "Mogren", "Palas", "Beograd"…. nosilac brojnih nagrada – Trinajestojulske, Republičke Borbine nagrade za arhitekturu, dva puta, status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore, premnuo je prekjuče u 86. godini poslije kraće bolesti.

Od njega se oprostio arhitekta Slobodan Bobo Mitrović navodeći da se "ugasio se život kreativnog, dinamičnog graditelja, jednog od posljednjih u plejadi značajnih poslijeratnih arhitekata".

"U Budvi su arhitekti uvjek bili u prolazu: Mletački, Austrougarski, Jugoslovenski nijesu ostajali ovdje. Vlado Plamenac je prvi koji je od dana diplomiranja 1959 godine vratio se Budvi, profesionalni život joj posvetio i prvi je koji nalazi vječni dom u Budvi.Nakon kraćih poslova u Briselu i Beogradu, formira urbanističku službu u Opštini Budva 1959. Poslijeratne godine, kada Budva intezivno izlazi iz svojih zidina Vlado Plamenac, nepogriješivim urbanim instiktom formira novu prilaznu saobraćajnicu, danas Mediteransku ulicu sa četiri kvadratna stambena objekta i danas originalna po svom rješenju iz 1964. To je okosnica duž koje se kasnije razvijaju Gospoština i druga naselja. Nije bilo lako se snaći ni u Bečićkom šipražju, kada je postavio prvi hotel “Beograd” čiste kreacije Moderne, koja se tek pojavljuje na Jadranskoj obali. Taj objekat i danas poslije 56 godina odiše jednim školovanim rukopisom mjere i olumenske harmonije”, kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima čitav Vladov životni put se dalje kreće novim objektima, uspjesima na konkursima i nagradama. Posvećenost projektovanju hotela je njegov dominantan stvaralački opus.

"Hotel "Oliva" u Petrovcu I nagrada na konkursu (1965, koautorstvo);Vile u kompleksu “Bečićka plaža” (1970); Hotel “Palas” Petrovac (1983); Hotelski kompleks “Avala-Mogren” i Trg u Budvi (1982); Korpuse hotela, postavlja upravno na izohipse, oslobađa front prema moru, Scenografskom Konstrukcijom na fasadama Avale uspostavlja reminiscenciju duha Mediterana u kontrastu sa rustikalnom Starom Budvom.Autor je više desetina porodičnih kuća i vila. Tradicionalne kuće, na tlu primorja i Crmnice, analitičkim postupkom pomjera u nove savremene sklopove. To su hrabri iskoraci moderne na malim objektima, sredine XX vijeku. Vlado kompleksno obuhvata date situacije na određenoj lokaciji, spajajući sve arhitektonske segmente. Arhitekta velike prakse stvara vrijedna arhitektonska djela, što rezultira prilozima u časopisima, Trinajestojulskom nagradom, Republičkom Borbinom nagradu za arhitekturu, dva puta, statusom istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore. U toj ličnoj i osobenoj karijeri Vladu se desilo što nije praksa za života arhitekata. Rušenje njegovih objekata, Olive, Zete filma, kompletne pregradnje Avale (za koju je dobio nagradu) je teško shvatljiv bol, kada svojim očima gledate kako nestaje vaše djelo kojem ste posvetili svu svoju emotivnu, kreativnu i životnu energiju. Bio je to za njaga, potmuli unutrašnji bol, teško podnošljiv”, naglasio je Mitrović.

Kako je kazao “bilo je zadovoljstvo razgovarati sa Vladom”.

"On je prostor doživljavao sa zanosom.Prostorna imaginacija mu je bila svojstvena. Uvijek je povlačio neke osovine, poznavao topografiju i svojim objektima stvarao nove vrijednosne kvalitete.Govorili su da je Vlado isključiv, nezgodan u raspravama… Nijesu ga razumjeli… nijesu razumjeli onu Rajtovsku “časnu drskost” kojom je branio svoje autorske ideje, ideje u koju se vjeruje”, naglasio je Mitrović.

Iza Plamenca ostali su supruga Branka, sinovi Marko I Nikola i kćerka Ana.

Bonus video: