Zaštitnik: Osuđujemo uvredljive izjave upućene Vuksanović Stanković, zabrinjava da iza njih stoje pripadnici partija

Dodaju da su u Crnoj Gori već duže vrijeme žene na javnim funkcijama meta brutalnih napada, najčešće u onlajn prostoru i žrtve rodnih stereotipa, predrasuda i različitih mizoginih diskreditacija

6915 pregleda 15 komentar(a)
Foto: ombudsman.co.me
Foto: ombudsman.co.me

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda osuđuje diskriminatorne, seksističke i krajnje uvredljive izjave koje su upućene poslanici Draginji Vuksanović Stanković ukoliko su, kako navode, vjerodostojni komentari na Tviteru i drugim društvenim mrežama.

U saopštenju institucije Zaštitnika ističu da naročito zabrinjava, ako se ispostavi tačnim, da iza ovih najprizemnijih vulgarnih objava stoje pripadnici političkih partija, "od kojih bi morali očekivati da budu promoteri demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, na nivou opštih principa".

Dodaju da su u Crnoj Gori već duže vrijeme žene na javnim funkcijama i druge čiji je angažman prepoznat u javnosti, meta brutalnih napada, najčešće u onlajn prostoru i žrtve rodnih stereotipa, predrasuda i različitih mizoginih diskreditacija.

"Zaštitnik posebno očekuje solidarnost žena iz političkog i javnog diskursa koje će na nedvosmislen način osuditi ove pojave. Ovakvi i slični neprihvatljivi incidenti zaslužuju i osudu najšire javnosti, bez obzira na političku i drugu pripadnost ili bilo koje lično svojstvo, jer crnogorsko društvo mora dokazati da stoji iza opredjeljenja o nultoj toleranciji svih vidova nasilja prema ženama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: