Đakonović: Petković da objasni zašto je nestao plažni bar i dio obale, Italijani hoće da uklone naper

Đakonović je kazao da povodom izjave Petkovića u vezi s njegovim optimizmom i tim što nije sačuvao naper “od fantomskih vandala”, ne želi da ulazi dalju polemiku, osim da istakne nedavnu posjetu italijanskih eksperata po tom pitanju

12071 pregleda 4 komentar(a)
Naperi na Adi, Foto: Ministarstvo
Naperi na Adi, Foto: Ministarstvo

Izvršni direktor Ulcinjske rivijere Bojan Đakonović pozvao je prof. dr Savu Petkovića iz Beograda da obiđe Adu, da se lično uvjeri u pravo stanje stvari i da objasni zašto je nestao plažni bar “Ušće” i veliki dio obale na tom potezu.

Đakonović je reagovao na tekst “Vandali isjekli naper i otvorili put talasima”, objavljen u jučerašnjim “Vijestima”, u kome ga je Petković prozvao što nije sačuvao naper.

”Da je direktor Ulcinjske rivijere malo pažljivije gledao ko mu uništava ključni objekat za sprečavanje erozije plaže, možda bi sa malo više optimizma gledao na predstojeću zimsku sezonu u kojoj dominiraju veliki talasi iz južnog i jugoistočnog pravca”, naveo je Petković u tekstu, aludirajući na Đakonovića koji je nedavno javno iznio sumnju da naper može izdržati prve jače udare talasa.

Đakonović je kazao da povodom izjave Petkovića u vezi s njegovim optimizmom i tim što nije sačuvao naper “od fantomskih vandala”, ne želi da ulazi dalju polemiku, osim da istakne nedavnu posjetu italijanskih eksperata po tom pitanju.

”Prilikom obilaska Ade Bojane, eksperti iz Italije Robert Montanari i Kristijan Marazmi, kada je naper bio u mnogo boljem stanju nego sada, dali su jasne preporuke da se naper što prije ukloni jer nije dao nikakav efekat u spečavanju erozije. Naprotiv, situacija na Adi je alarmantna i nestale su ogromne površine plaže i pijeska, a da jakog nevremena nije ni bilo”, tvrdi Đakonović u reagovanju.

On je takođe saopštio, da su juče počeli radovi na sprečavanju erozije.

”Nadamo se da će dragulj turističke ponude Crne Gore i dalje opstati i da će erozija plaže biti spriječena”, navodi se u reagovanju.

Petković je kreator projekta hitnih mjera sanacije plaže na ostrvu, kojima je zimus bilo predviđeno postavljanje napera kao privremenog rješenja.

Budući da se u međuvremenu ništa nije uradilo na postavljanju klasičnog, odnosno fiksnog napera, Petković je ocijenio da je neophodno u što kraćem roku zamijeniti oštećene vreće na postojećoj pregradi.

Kazao je i da su oštećene plastične vreće, osim što su osjetljive na zračenje sunca, kao i na mehanička oštećenja tokom izvođenja radova, bile i na udaru vandala koji su ih sjekli skalpelima ili drugim oštrim predmetima.

Takođe, Petković je od samog starta, tvrdio da postavljanje napera ima pozitivne efekte i kao direktnu posljedicu, formiranje širokog kupališta za prošlu turističku sezonu.

Bonus video: