Podgorica: Parking mjesta za sve, ali pauk nosi sve što nije taksi

Odlukom o auto taksi prevozu iz juna 2019, sva taksi stajališta vode se kao opšta sa jednakim pravom korišćenja, kažu iz Glavnog grada

14794 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Ispred pojedinih taksi stajališta u Podgorici, iako se od 2019. godine vode kao opšta sa jednakim pravom korišćenja, i dalje postoje saobraćajni znaci kojima se upozorava da pripadaju pojedinim taksistima.

To je slučaj i sa stajalištem u Ulici Miljana Vukova u centru, odnosno popularnoj Zlatarskoj, gdje se nalazi saobraćajni znak na drvetu, kojim se upozorava da je to mjesto predviđeno za automobile “Oranž taksija”.

Međutim, iz Glavnog grada su “Vijestima” saopštili da se Odlukom o auto taksi prevozu od 19. 06. 2019. sva taksi stajališta vode kao opšta sa jednakim pravom korišćenja.

”Što se tiče taksi stajališta u Ulici Miljana Vukova nekada ga je koristilo taksi udruženje ‘Oranž taksi’ do pravosnažnosti navedene odluke”, navedeno je iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Stanari i vlasnici poslovnih prostora u Ulici Miljana Vukova požalili su se nedavno da im je “pauk” nekoliko puta “digao” vozila sa tih parking mjesta, iako tu nikada ne bude više od jednog četvorotočkaša iz “Oranž taksija”. Nezvanično, kako su kazali redakciji, “pauka” poziva jedini taksista koji parkira na toj lokaciji.

”Tu nikada ne bude više od jednog vozila ‘Oranž taksija’. Ne vidim zašto ne bi mi koristili ta stajališta, naravno da platimo, a ne da nam ‘pauk’ odnosi vozila, plaćamo kazne, a taksista nema. Meni se to desilo nekoliko puta, morala sam da platim stotinu eura”, kazala je vlasnica jednog od poslovnih prostora u toj ulici.

Iz Sekretarijata su naveli da u Podgorici ima 72 taksi stajališta sa 419 mjesta i jednakim pravom korišćenja.

“Tokom 2019. godine prhodovano je po tom osnovu 6.925,13 eura, 2020. taj iznos je bio 4.795,4, a 2021. godine 31.723,37 eura”, odgovorili su “Vijestima”.

Pojasnili su da su tokom 2021. godine zbog koronavirusa taksisti bili oslobođeni plaćanja komunalne takse za taksi stajališta od prvog januara do 30. juna, dok su tokom 2020. bili oslobođeni u periodu kojem je u skladu sa epidemiološkim mjerama bio zabranjen javni prevoz.

Prema zvaničnim podacima, u Podgorici je 2019. godine bilo oko 970 taksi vozila, a svega 300 stajališta.

Zbog toga su predstavnici taksista tražili od nadležnih iz Glavnog grada da u što kraćem roku ucrtaju i omoguće stotinu do 200 novih taksi mjesta.

Bonus video: