Komnenović: IJZ da propiše obaveznu samoizolaciju i za vakcinisane koji u kući imaju oboljele od kovida

"U trenutno vrlo složenoj epidemiološkoj situaciji, u Tivtu je zabilježen veliki broj slučajeva lica koja su oboljela, ili su u bliskom kontaktu sa zaraženima od COVID-19, a kojima po navedenom Protokolu, nije izdato rješenje o samoizolaciji jer su vakcinisana"

21220 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštine Tivat Željkom Komnenović uputio je Institutu za javno zdravljen Crne Gore inicijativu za reviziju važećih epidemioloških mjera u dijelu postupka sprovođenja izolacije i karantina za kompletno vakcinisana lica.

Komnenović je u dopisu koji je upućen direktoru IJZ Igoru Galić zatražio da se pod hitno revidiraju ove mjere zbog evidentnog sve većeg broja oboljelih od korone u Tivtu, a koji se prethodno već vakcinisani.

"Po podacima koje lokalnoj upravio diostavlja Epidemiološka služba Doma zdravlja Tivat, ukupan broj trenutno aktivnih slučajava oboljevanja od koronavirusa u Tivtu na dan 9. novembar, je 195 od čega je 79 vakcinisanih osoba, kao i 56 djece. Dodatno, vrijednost stope kumulativne incidencije u Tivtu je trenutno vrlo visoka i iznosi 1.696 na 100.000, što predstavlja visok stepen epidemiološkog rizika", naveo je gradionačelnik Tivta u dopisu čelnicima IJZ-a.

Komnenović je precizrao da prema "Opštem protokolu za postupanje sa oboljelima od COVID-19, bliksim kontaktima oboljelih, sprovođenjem i kriterijumima za prekid izolacije i karantina" od 22. oktobra, u dijelu koji se odnosi na postupak sa kompletno vakcinisanim osobama, "nije dozvoljeno izdavanje riješenja o samoizolaciji za ova lica".

"U trenutno vrlo složenoj epidemiološkoj situaciji, u Tivtu je zabilježen veliki broj slučajeva lica koja su oboljela, ili su u bliskom kontaktu sa zaraženima od COVID-19, a kojima po navedenom Protokolu, nije izdato rješenje o samoizolaciji jer su vakcinisana. Kao rezultat toga, ta lica se nesmetano kreću i obavljaju aktivnosti, odlaze na posao, odnosno nastavljaju da ostvaruju brojne kontakte. Ovaj problem je posebno izražen u školskim i predškolskim ustanovama, u kojima je evidentan nagli porast boja zaražene djece u posljednjih sedam dana", naveo je gradonačenik Tivta.

On smatra da imajući u vidu to, kao i činjenicu da je u tom gradu trenutno izuzetno visoka incidencija i udio vakcinisanih među aktivno oboljelima od koronavirusa, kao i saznanja da vakcinisane osobe ne samo da i pored toga, mogu da obole već i da one dalje šire virus, "mišljenje je Epidemiološke službe Doma zdravlja Tivat da bi i komploetno vakcinisane osobe trebale da podliježu mjerama karantina, bez obzira na vakcinaslni statis, odnosno da li je osoba primila jednu, dvije ili tri doze vakcine".

Bonus video: