Ozon: Aerozagađenje povećava smrtnost od kovida u svijetu za 15, a u Evropi za 19 odsto

Perović je istakao da se na osnovu podataka vidi da je u Pljevljima, Bijelom Polju, Nikšiću i Podgorici uoči sezone grijanja 2021/2022 već premašen broj dozvoljenih dana u godini sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanim čestica PM10

2544 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Vijesti/Goran Malidžan
Pljevlja (ilustracija), Foto: Vijesti/Goran Malidžan

Aerozagađenje ugrožava javno zdravlje i životnu sredinu, upozorili su iz ekološkog pokreta "Ozon" i pozvali Vladu da ozbiljno pristupi rješavanju tog problema.

Direktor te nevladine organizacije Aleksandar Perović kazao da činjenice dokazuje da je izostao ozbiljan pristup rješavanju aerozagađenje i da će i ova sezona grijanja donijeti negativne posledice.

"Kako kroz naš program građanskog monitoringa životne sredine "Ekoskop" već deset godina kontinuirano pratimo kvalitet vazduha, odgovorno tvrdimo da nije napravljen nikakav pomak i da je stanje veoma zabrinjavajuće, naročito zbog postojeće zdravstvene krize izazvane korona virusom", kazao je Perović.

On je rekao da to potvrđuju i zvanične informacije o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, odnosno Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha.

Perović je istakao da se na osnovu tih podataka vidi da je u Pljevljima, Bijelom Polju, Nikšiću i Podgorici uoči sezone grijanja 2021/2022 već premašen broj dozvoljenih dana u godini sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanim čestica PM10.

On je podsjetio da je propisana granična srednja dnevna vrijednost za PM10 50 µg/m3, a dozvoljeni broj prekoračenja na godišnjem nivou 35 dana.

"Da smo sa pravom zabrinuti potvrđuje činjenica da je do 1. oktobra u Pljevljima, 61 dan bio sa prekoračenjima, u Bijelom Polju 48, Nikšiću 39, Podgorici na Zabjelu 39 a u bloku V 34", upozorio je Perović.

On je rekao da se praškaste materije (PM) dovode u vezu s nizom bolesti, od onih koje pogađaju srce i disajne organe, preko dijabetesa, do neplodnosti i raka. Što je čestica manja, lakše i dublje prodire u tijelo.

"Praškaste materije (PM) i SARS-CoV-2 negativno utiču na iste ćelije i djelove ćelija, i zato se kod zaraženih osoba koje su izložene aerozagađenju dešava se dodatno respiratorno pogoršanje usled odgovora na prisustvo SARS-CoV-2, time su češći teži oblici Covida-19, dok su i smrtni ishodi učestaliji", kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, dugotrajna izloženost štetnim emisijama u vazduhu povećava rizik od dobijanja akutnih i hroničnih bolesti, najčešće onih što utiču na respiratorni sistem.

Perović je rekao da respiratorni sistem usled oslabljene funkcije postaje podložniji na uticaj virusnih infekcija, uključujući onu izazvanu koronavirusom .

"Dosadašnja istraživanja pokazuju da aerozagađenje povećava smrtnost od Covida-19 u svijetu za 15 odsto, a u Evropi za 19 odsto. Takođe, utvrđeno je da porast koncentracije PM čestica od jednog mikrograma po kubnom metru povećava smrtnost od Covida-19 za 11 odsto", istakao je Perović.

On smatra da se zbog svega pod hitno mora raditi na ublažavanju i rješavanju problema aerozagađenja, da mora biti osnovana multisektorska ekspertska grupa koja bi konkretnim i realnim mjerama, izvodljivim već ove sezone grijanja, mogla uticati na unapređenje postojećeg stanja.

"Uz svo uvažavanje euforičnosti zbog projekta "Evropa sad", ipak čvrsto ostajemo pri stavu da je mnogo važnije za građane što je moguće prije obezbjediti čist vazduh za sve, čime bi se pozitivno uticalo i na kvalitet života pa i proces evropskih integracija, imajući u vidu činjenicu da vazduh ne poznaje granice", zaključio je Perović.

Bonus video: