Kovačević i Vuković: Bez mladih nema demokratije niti očuvane životne sredine

I Kovačević i Vuković su kazali da je nova lokalna uprava spremna da se uhvati u koštac sa svim ekološkim problemima i pronađe najbolje rješenje za njih, da uveliko uklanjaju deponije, a da je Mislov do, problem koji su naslijedili od prethodne vlasti, prioritet

2568 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Opština Nikšić
Foto: Opština Nikšić

Nema demokratije bez osvješćenih građana, a sa time se kreće od malih nogu, kazali su čelni ljudi Opštine i Skupštine Opštine (SO) Nišić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković.

Zbog toga su u sklopu obilježavanja Evropske nedjelje lokalne demokratije primili predstavnike lokalnih parlamenata osnovnih škola „Luka Simonović“, „Ratko Žarić“, „Olga Golović“ i „Mileva Lajović Lalatović“.

Mladi parlamentarci pripremili su izlaganja na temu životne sredine, jer je ovogodišnja tema Evropske nedjelje lokalne demokratije „Zaštita životne sredine:lokalne zajednice preduzimaju mjere“, ali i pitanja za predstavnike lokalne uprave o deponijama, Mislovom dolu, zagađenosti vazduha, sječi šuma, saobraćaju...

"Smatrali smo da je dobro da naše sugrađane od najranije dobi navikavamo da imaju dijalog sa lokalnom samoupravom, da im onda kada postanu sudionici dešavanja u svom gradu lokalna samopurava ne bude nešto strano i daleko, već nešto na šta su navikli i servis kome se mogu obratiti, promovisati svoje ideje i zajedno ih sa lokalnom samoupravom sprovoditi“, kazao je Kovačević.

Podsjetio je da su imali sastanak sa predstavnicima NVO koje djeluju u oblasti životne sredine koje su iznijele svoje viđenje ekoloških problema i načina rješavanja.

"Vjerujem da ćete kada odrastete biti aktivni građani društva i da ćete svojim znanjem i radom učiniti da ono bude još bolje i naprednije“, poručio je predsjednik Opštine školskim parlamentarcima.

Nemanja Vuković je priznao da je posebno zadovoljstvo, ali i posebna odgovornost, govoriti pred najmlađim sugrađanima.

"Vi ste budućnost našeg grada i budućnost naše zemlje i mi veliki značaj pridajemo komunikaciji sa vama. Želimo da svi vi, kao generacije kojima ostaje ova zemlja, znate da je lokalna uprava servis svih građana i da nije strašno ako argumentovano kritikujete predsjednika Opštine, Skupštine, ili bilo kog rukovodioca. Niko ne smije da bude diskriminisan zbog toga ima drugačije mišljenje, stav“, kazao je Vuković.

I Kovačević i Vuković su kazali da je nova lokalna uprava spremna da se uhvati u koštac sa svim ekološkim problemima i pronađe najbolje rješenje za njih, da uveliko uklanjaju deponije, a da je Mislov do, problem koji su naslijedili od prethodne vlasti, prioritet.

„Ovu zemlju ostavljamo vama i generacijama koje dolaze i neophodno je da uradimo najviše što možemo da prirodu u što većoj mjeri sačuvamo i podstaknemo podizanje ekološke svijesti“, poručio je Vuković.

V. d. sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Đorđije Manojlović, podsjetio je da je Nikšić teritorijalno najveća opština, da su svega tri prirodna objekta stavljena pod zaštitu, botanička bašta Arboretum porodice Kovačević u Grahovu, park šuma Trebjesa i Gornjepoljski vir, kao i da su u saradnji sa NVO predložili još desetak lokacija da budu zaštićene, poput Vidovog potoka, zabrana kralja Nikole, Orjena sa Bijelom gorom, Studenačke glavice, Lukavice sa Velikim i Malim Žurimom...

U petak će Kovačević i Vuković sa saradnicima, učestvovati u akciji sadnje drveća u dvorištu OŠ „Jagoš Kontić“ u Straševini, a u nedjelju će se priključiti akcija čišćenja Trebjese koju organizuju ekološke i brojne druge organizacije iz Nikšića.

Bonus video: