Počela realizacija edukativnog programa "Simulacija rada parlamenta" za srednjoškolce

Učenica Lana Lješković smatra da je simulacija najbolji mogući način da se kroz praksu vidi kako se parlamentarni proces odvija, što kako je kazala, kroz teoriju ne bi mogli razumjeti

4138 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

U Skupštini Crne Gore, danas je počeo sa realizacijom edukativni program "Simulacija rada parlamenta", u kojem učestvuje 41 srednjoškolac/ka.

Program organizuje Skupština po prvi put uz podršku predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Obraćajući se srednjoškolcima, generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić, iskazao je zadovoljstvo njihovim prisustvom u poslaničkim klupama i izrazio uvjerenje da će zadovoljstvo biti veće kada se bude čuo način na koji debatuju, razmjenjuju argumente i na koji se zalažu za promjene.

"Nekoliko puta sam imao priliku da prisustvujem vašim radionicama, da se upoznam sa vama, da razmijenim mišljenje i da negdje potvrdim ono što sam oduvijek znao, a to je da Crna Gora zaista ima perspektivnu budućnost, i u to sam potpuno uvjeren. Način na koji ste razgovarali, poštovanje koje ste ukazali jedni drugima, takmičarski duh koji ste iskazali, ali koji nikada nije ugrozio duh vašeg prijateljstva, je možda najbolji dokaz šta sve zajednički možemo da postignemo, a možemo mnogo toga", kazao je Klarić.

Prema njegovim riječima, Skupština je ponosna na posljednja dva projekta - Simulaciju rada parlamenta od strane srednjoškolaca i Skupštinu građana, gdje je, kako je kazao, Skupština Crne Gore prvi put izabrana kao parlament iz države koja nije članice EU, da realizuje ovakav projekat.

“Ovim projektima omogućavamo da se glas građana, da se vaš glas, daleko jače čuje, a da svi damo doprinos demokratskim procesima u našoj zemlji i da postignemo zajednički konsenzus o pitanjima koja se tiču budućnosti naše zemlje”, istakao je Klarić.

On je dodao i da “mi našu budućnost možemo da gradimo isključivo primjenom samo jednog jedinog instrumenta, primjenom dijaloga koji nikad ne može imati alternativu”.

“Neka ovo danas bude početak našeg uspješnog partnerstva kojim zajedno jačamo Skupštinu, a samim tim i budućnost naše Crne Gore”, zaključio je Klarić u obraćanju srednjoškolcima.

Jedan od učesnika simulacije Mitar Paunović kazao je da je glavni zaključak sa ovog događaja da se mladi ljudi moraju više uključivati u procese donošenja odluka i upoznavati sa suštinom zakonodavnog procesa.

Učenica Lana Lješković smatra da je simulacija najbolji mogući način da se kroz praksu vidi kako se parlamentarni proces odvija, što kako je kazala, kroz teoriju ne bi mogli razumjeti.

"Do ovog projekta nijesam imala dovoljno informacija kako radi Skupština i sada to nije samo diksusija na televiziji, već ima mnogo veće značenje“, rekla je ona.

U pilot fazi programa učestvuju učenici Gimnazije „Slobodan Škerović” i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” iz Podgorice, koji će tokom dvodnevnog događaja, imati priliku da uz pomoć Službe Skupštine Crne Gore rad parlamenta simuliraju kroz rad radnih tijela i plenarnog zasijedanja.

"Dvodnevnoj Simulaciji, prethodile su višemjesečne temeljne pripreme uz posebnu realizaciju radionica na kojima su učesnici ovog programa upoznati sa temama demokratije, parlamentarnog sistema, izbornog sistema, dijaloga i debate u kontekstu parlamenta sa posebnim osvrtom na zakonodavnu proceduru u Skupštini Crne Gore. Pored organizovanog obilaska zgrade, učenici su imali priliku i da se bliže upoznaju sa radom Parlamenta, njegovim nadležnostima i funkcijama, istorijatom, kao i aktivnostima radnih tijela i poslaničkih klubova", saopšteno je iz Skupštine.

Istakli su da program ima za cilj da upozna učenike i učenice srednjoškolske populacije sa procesom donošenja zakona u svim njegovim fazama, a da na taj način Skupština Crne Gore nastavlja da sprovodi politiku otvorenih vrata za svoje građane i građanke, naročito mlađu populaciju.

"To je samo nastavak niza aktivnosti koje na veoma konkretan način doprinose višem stepenu transparentnosti i otvorenosti rada Parlamenta, a koje su dovele do toga da Skupština Crne Gore bude proglašena najtransparentnijim parlamentom u našem regionu, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju, kao članice EU", kazali su iz Skupštine.

Prvi dan simulacije obilježila je simulacija konstitutivne sjednice i simulacija rasprave o predlogu zakona u matičnom odboru.

Edukativni program će biti nastavljen sjutra, obraćanjem predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Bonus video: