Pešić: Zadatak država regiona da jačaju odbrambeni sistem

Na sastanku u Splitu razgovarano o perspektivi Američko-jadranske povelje A-5 i doprinosu međunarodnim misijama

1584 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Zadatak država regiona je jačanje nacionalnih odbrambenih sistema, ocijenio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Rajko Pešić na sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje A-5.

Sastanak ministara, koji se održava u Splitu, okupio je predstavnike zemalja članica A-5: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i posmatrače Kosovo, Srbiju i Sloveniju.

A-5
foto: Ministarstvo odbrane

Tokom sastanka razgovarano je o perspektivi Američko-jadranske povelje A-5 i doprinosu međunarodnim misijama.

Dodaje se da su razmijenjena i mišljenja o COVID-19 sa fokusom na prevazilaženje posljedica koje pandemija izaziva u regionu.

Pešić je, kako se navodi, istakao da je važan zadatak zemalja regiona jačanje nacionalnih odbrambenih sistema.

On je ocijenio da bi budući napori Povelje trebalo da budu usmjereni ka postizanju tog cilja, kroz zajedničke vojne vježbe i obuke, koje će takođe doprinijeti jačanju interoperabilnosti i omogućiti efikasnije zajedničko učešće u međunarodnim misijama.

U tom kontekstu, Pešić je, kako se navodi, posebno naglasio pozitivno iskustvo zajedničkog doprinosa operacijama u Avganistanu, u okviru misije “Odlučna podrška".

On je i istakao da bi moguće zajedničko angažovanje u okviru Američko-jadranske povelje u budućim međunarodnim misijama imalo pozitivan uticaj na regionalnu saradnju, potvrđujući posvećenost i sposobnost zajedničkog doprinosa kolektivnom miru i stabilnosti.

Pešić je, kako je saopšteno, posebnu pažnju posvetio bezbjednosnim rizicima sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana naglašavajući sve veću opasnost od hibridnih prijetnji, kao i izazova proizvedenih pandemijom COVID-19.

On je ocijenio da su neophodni saradnja i korišćenje zajedničkih resursa u okviru Američko - jadranske povelje da Crna Gora ojača nacionalne kapacitete u sistemu odbrane.

Pešić je rekao da je uvjeren da Američko-jadranska povelja A-5 predstavlja uspješan projekat regionalne bezbjednosne saradnje.

On je ponovio snažnu posvećenost Crne Gore, kao NATO članice, promociji evroatlantskih vrijednosti i zaključio da udruženo djelovanje i intenzivna regionalna saradnja jedino mogu osigurati stabilan, bezbjedan i prosperitetan Zapadni Balkan.

Iz MOD je saopšteno da su učesnici na kraju sastanka potpisali i Zajedničku izjavu država članica A-5, potvrđujući udruženo djelovanje i snažnu regionalnu saradnju kao jedine garancije za uspješnu borbu protiv aktuelnih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava region.

Pešić se na marginama sastanka susreo sa predstavnicima ministarstava odbrane zemalja članica i posmatrača inicijative A-5, sa ciljem potvrđivanja spremnosti crnogorskog MOD da doprinese zajedničkom snaženju povjerenja u okviru inicijative, kao i stabilnosti regiona.

Bonus video: