Upravni sud: Imenovanje Vukšića zakonito

Na imenovanje su se žalili poslanici Draginja Vuksanović Stanković i Raško Konjević

15687 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Imenovanje Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost zakonito je, ocijenio je Upravni sud, odlučujući o žalbi poslanika Draginje Vuksanović Stanković i Raška Konjevića.

Presudu je donijelo vijeće tog suda, sastavljeno od sudija Muzafera Hadžajlića, Snežane Vukčević i Ljiljane Šoškić, koji su odlučivali o tužbi Konjevića, Vuksanović Stanković, podnijetoj radi poništaja rješenja broj 04-3268/3 od 11.06.2021. godine kojim je Vukšić imenovan za direktora ANB-a.

"Tužba se odbija. Dužni su tužioci da zainteresovanom licu naknade troškove postupka u iznosu od 800,00 eura u roku od 15 dana, od dana prijema pismenog otpravka ove presude", navodi se u odluci.

Sudije su objasnile da je rješenje o imenovanju donijeto bez povreda procedure, iako Skupština nije dala mišljenje na prijedlog za imenovanje Vukšića, jer skupštinski Odbor za bezjednost i odbranu nije obavio raspravu i utvrdio Predlog mišljenja.

"Naime, odredbom člana 25 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost...propisana je procedura izbora direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao lice koje rukovodi radom Agencije, na način da, u smislu stava 2 navedenog člana direktora Agencije imenuje i razrješava Vlada, na predlog predsjednika Vlade", piše u obrazloženju.

Bonus video: