Sumnjaju da su "Lokalni putevi" oštetili državu za 600.000 eura

Poreski inspektori provjeravaju pljevaljsko opštinsko preduzeće, jer godinama ne obračunavaju PDV na fakturama koje za svoje usluge ispostavljaju Opštini. Iz te firme kažu da nisu u obavezi da to rade

18627 pregleda 2 komentar(a)
Nasipanje lokalnih puteva, Foto: Opština Pljevlja
Nasipanje lokalnih puteva, Foto: Opština Pljevlja

Inspektori Uprave javnih prihoda i carina provjeravaju poslovanje pljevaljskog opštinskog preduzeća Lokalni putevi zbog sumnje da je to preduzeće nanijelo štetu budžetu Crne Gore od nekoliko stotina hiljada eura.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, poreski inspektori sumnjaju da je šteta budžetu nanijeta, jer preduzeće godinama ne obračunava porez na dodatu vrijednost (PDV) na fakturama koje za svoje usluge ispostavlja Opštini Pljevlja.

U istragu je, kako saznaju “Vijesti”, uključen i Centar bezbjednosti Pljevlja, Odjeljenje za privredni kriminalitet, koji ispituju da li u radnjama rukovodstva preduzeća ima elemenata krivičnog djela.

U Lokalnim putevima su “Vijestima” potvrdili da ne obračunavaju PDV na fakture koje ispostavljaju Opštini, ali tvrde da im to zakon omogućava, s obzirom na to da rade posao od javnog interesa.

Poreski inspektori povjeravaju poslovne knjige Lokalnih puteva za posljednjih šest godina, u kom periodu je prema njihovim procjenama, pričinjena šteta od više stotina hiljada eura.

Preduzeće je, smatraju u Upravi prihoda i carina, nakon što se preregistrovalo u Društvo sa ograničenom odgovornošću, bilo u obavezi da na fakturama obračunava porez na dodatu vrijednost po stopi od 21 odsto.

Umjesto toga, oni su obračunavali nultu stopu PDV-a, kako su to radili i prethodnih godina.

Prema dostupnim podacima iz Izvještaja o radu, Lokalni putevi godišnje Opštini Pljevlja ispostavljaju fakture za svoje usluge u vrijednosti od 450.000 do pola miliona eura. Ukoliko je preduzeće, kako smatraju u Upravi prihoda i carina, bilo obavezno da obraćunava PDV po stopi od 21 odsto nije teško zaključiti da je po tom osnovu država za šest godina ostala uskraćena za oko 600 hiljada eura.

Preduzeće za održavanje lokalnih puteva do februara 2015. poslovalo je kao javno preduzeće i do tada nije bilo u obavezi da obračunava PDV na fakturama koje ispostavlja lokalnoj upravi, s obzirom na to da je održavanje puteva usluga od javnog interesa.

Direktor Lokalnih puteva Dragan Jovović “Vijestima” je kazao da preduzeće nikada do sada nije obračunavalo PDV na fakturama koje ispostavlja lokalnoj upravi i da imaju tumačenje Ministarstva finansija iz 2013. godine, koje im to potvrđuje.

”Imajući u vidu da je održavanje i zaštita lokalnih puteva zakonski ustanovljena obaveza, da se sredstva za te namjene obezbjeđuju u budžetu jedinice lokalne samouprave, smatramo da ta sredstva imaju karakter namjenske subvencije i ista ne podliježu obavezi plaćanja PDV-a od strane Javnog preduzeća za održavanje i zaštitu lokalnih puteva. Međutim, kada javno preduzeće iz navedenih sredstava vrši nabavku proizvoda i usluga za potrebe za održavanje lokalnih puteva, te nabavke podliježu obavezi plaćanja PDV-a”, navodi se u mišljenju Ministarstva finansija, koje je 2013. dostavljeno tadašnjem rukovodstvu preduzeća.

Ovaj dokument potpisala je tadašnja pomoćnica ministra finansija Marina Perović.

Na pitanje da li su nakon preregistracije 2015. bili u obavezi da obračunavaju PDV, kako to tvrde u Upravi prihoda i carina, Jovović je kazao da u tom dijelu zakonodavac ništa nije promijenio i da zakon poznaje nultu stopu poreza na dodatu vrijednost za djelatnosti od javnog interesa.

”Brojne inspekcije, uključujući i inspektore Poreske uprave, prošle su kroz ovo preduzeće i niko do sada nije dao bilo kakav prigovor zbog toga. Mi kao preduzeće čiji je osnivač opština Pljevlja redovno podnosimo izvještaje o svom radu lokalnoj upravi i odbornicima i niko nije imao zamjerki što nije obračunavan PDV. Primjedbi nisu imali ni u lokalnoj upravi kojoj dostavljamo fakture. Da smo bili u obavezi zašto ne bi obračunavali PDV. Ne znam zašto je sad neko pokrenuo ovu priču”, rekao je Jovović.

Iz uprave lokalnih prihoda “Vijesti” nisu uspjele da dobiju zvaničnu informaciju o ovom slučaju, jer je vršiteljka dužnosti direktora Milena Petričević ignorisala pitanja “Vijesti” koja su joj dostavljena prije sedam dana.

Prema nezvaninim informacijama, ostala opštinska preduzeća koja obavljaju djelatnosti od javnog interesa na svojim fakturama koje dostavljaju lokalnoj upravi, redovno obračunavaju PDV.

”Zbog neobračunavanja PDV-a, Lokalni putevi nijesu konkurentni ostalim preduzećima, jer ta preduzeća i moraju da iskažu PDV na računima, čime su njihovi računi uvećani za iznos PDV-a iako imaju istu cijenu satnice korišćenja neke od mašina”, kazao je sagovornik “Vijesti” upućen u ovu problematiku.

Poreski inspektori ispituju i da li u postupcima odgovornih u Opštini Pljevlja ima krivice, s obzirom na to da su godinama primali i plaćali fakture Lokalnim putevima bez obračunavanja PDV-a.

Bonus video: