Samardžić: U toku izrada plana koji će obezbijediti osnovu za dostizanje minimalne ili nulte emisije ugljen dioksida

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je saopšteno da je delegacija održala bilateralni sastanak sa Republikom Poljskom, te da je važno istaći da su dogovoreni dalji koraci u pogledu podnošenja aplikacije za projekte u sklopu Fonda Polish Climate Support, kojim se finansiraju projekti u oblasti kvaliteta vazduha, energetske efikasnosti i pravedne tranzicije

4109 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

U Crnoj Gori je u toku izrada Prostornog plana koji će da obezbijedi buduću osnovu održivog razvoja usmjerenog ka dostizanju minimalne ili nulte emisije ugljen dioksida u Crnoj Gori, kazala je predstavnica Kabineta premijera Zdravka Krivokapića Ana Samardžić.

Ona učestvuje na globalnom samitu Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Velikoj Britaniji-COP26.

COP26 smatra se prekretnicom, posebno u smislu obavezivanja država na smislene i efikasne akcije koje će doprinijeti karbonskoj neutralnosti do sredine vijeka. Osim toga, cilj je i nastaviti napore da se ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa (1,5C).

"Velika je čast predstavljati zemlju koja ima izuzetno nizak udio u globalnoj emisiji GHG, a koja se brojnim projektima i ulaganjima u obnovljive izvore energije pridružuje globalnoj borbi za dostizanje ciljeva Pariškog sporazuma” izjavila je Samardžić.

Delegaciju Vlade Crne Gore, osim Samardžić, čine i predstavnica Kabineta Premijera Krivokapića, Danilo Mrdak, državni sekretar za ekologiju MEPG-a, Marko Perunović, državni sekretar za energetiku i rudarstvo MKI-ja, Jovana Žarić, v.d. generalne direktorice Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju i klimatske promjene MEPG-a i Milan Gazdić, v.d. generalnog direktora Agencije za životnu sredinu.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je saopšteno da je delegacija održala bilateralni sastanak sa Republikom Poljskom, te da je važno istaći da su dogovoreni dalji koraci u pogledu podnošenja aplikacije za projekte u sklopu Fonda Polish Climate Support, kojim se finansiraju projekti u oblasti kvaliteta vazduha, energetske efikasnosti i pravedne tranzicije.

Jedan od istaknutih sastanaka bio je na temu „Posvećenosti Međunarodne pomorske organizacije (IMO) dekarbonizaciji brodarstva kroz usklađenu međunarodnu akciju”, a dijalog je bio usmjeren na glavne izazove za rješavanje klimatskih promjena i dekarbonizacije međunarodnog brodarstva kroz regulatorni proces IMO-a.

Na marginama samita, do sada, razmijenjene su informacije i iskustva sa delegacijama Republike Srbije, Finske, Nigerije i Kameruna.

Na sastancima sa predstavnicima fondova: Zeleni klimatski fond - GCF, Globalni fond za životnu sredinu - GEF i Adaptacioni fond – AF sagledane su mogućnosti i programski okviri raspoloživi Crnoj Gori u cilju dalje podrške razvoju ekološke infrastrukture, kao i adaptacije i mitigacije na klimatske promjene.