Građanska alijansa: Bez odlaganja pokrenuti dijalog o najvažnijim pitanjima u društvu

Kako kažu, od ovog zadatka nas sve češće udaljavaju zapaljiva retorika, ishitrene reakcije, nekontrolisani izlivi i primitivne uvrede među političkim akterima, što je, smatraju, posebno opasno imajući u vidu njihov uticaj na oblikovanje javnog mnjenja

5225 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

Građanska alijansa (GA) izratila je zabrinutost zbog eskalacije političke krize, međunacionalnih tenzija i blokade reformi pravosudnog i izbornog sistema i pozvala da se bez odlaganja pokrene dijalog o najvažnijim pitanjima u društvu.

Oni su istakli da je Crna Gora dobila šansu da osvježi i pokrene procese napretka društva, "koju trenutno u drugi plan stavljaju partijski interesi, nacionalne tenzije i dnevno političke teme".

Smatraju da je naša šansa prije svega u različitosti i potrebi da se odmah i bez odlaganja pokrene dijalog o najvažnijim pitanjima po interese građana poput sređivanja stanja u pravosuđu, ekonomiji, evropskim integracijama i snaženju institucija i njihove političke nezavisnosti.

Kako kažu, od ovog zadatka nas sve češće udaljavaju zapaljiva retorika, ishitrene reakcije, nekontrolisani izlivi i primitivne uvrede među političkim akterima, što je, smatraju, posebno opasno imajući u vidu njihov uticaj na oblikovanje javnog mnjenja.

"Ovako stanje stvari je neodrživo i zbog toga je neophodno da javni govor ovog tipa zamijene poziv na dijalog i riječi razumijevanja i poštovanja različitosti. Tako će se stvarati atmosfera u kojoj će do izražaja doći političarti i javni djelatnici koji ovom društvu mogu da ponude svoju stručnost, mudrost i vještine ka rješavanju nagomilanih socio-ekonomskih problema, umjesto demagoga koji podstiču dalje podjele, neznanje i stereotipe prikrivene partijskim fanatizmom i zabrinutošću velikim nacionalnim ciljevima", saopštili su iz GA.

Prema njihovim riječima, ako su protekli izbori aktivirali značajnu građansku energiju, kojom je jasno stavljeno do znanja da se problemi jednog društva ne rješavaju ignorisanjem ustavnih obaveza institucija sistema niti forsiranjem zapaljivih nacionalnih narativa – onda političari, kao predstavnci građana, moraju shvatiti da se ta energija ne smije protraćiti partijskim trgovinama i nastavkom pogrešnih političkih i društvenih praksi, ali sa drugim akterima.

"Građani su tražili promjene, a ne zamjene, njima trebaju efikasnije i transparentnije institucije, javni diskurs koji prevazilazi političke razlike, inkluzivni društveni ambijent za sve nacionalne i vjerske različitosti i ekonomija koja podržava takav sistem. Građanima ne trebaju drugi političari koji će samo na drugačiji način da im kažu da to neće dobiti", navodi se u saopštenju GA.

Bonus video: