Nikšićkom bunaru vraćaju stari izgled

Zahvaljujući donaciji Mališe Kovačevića biće obnovljeno srušeno zaštićeno kulturno dobro

1754 pregleda 0 komentar(a)
Stari bunar nakon rušenja, Foto: Svetlana Mandić
Stari bunar nakon rušenja, Foto: Svetlana Mandić

Bunar iz turskog perioda, u Manastirskoj ulici u Nikšiću, koji je krajem oktobra srušen u saobraćajnoj nezgodi, biće uskoro saniran.

”Bunar će biti obnovljen brzih dana zahvaljujući donaciji našeg privrednika Mališe Kovačevića. U pitanju je objekat koji je zaštićen kao kulturno dobro i biće mu vraćen izvorni izgled”, kazao je “Vijestima” v.d. sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović.

Bunari su izgradnjom vodovoda 1931. godine pali u zaborav, ali je zahvaljujući istraživanju publiciste i hroničara Maksima Vujačića sačuvana priča o njima.

”Planiramo da uradimo popis bunara i to ćemo uraditi zajedno sa Maksimom jer on ima tačne podatke. Znamo da u užem centru grada ima sedam-osam bunara i da su u relativno dobrom stanju”, kazao je Manojlović.

Istraživanjem, Vujačić je došao do podatka da ih je u širem dijelu Nikšića bilo oko 70. Samo u Staroj varoši bilo ih je petnaestak, a veliki broj njih se nalazio i u Dragovoj Luci. Nazive su uglavnom nosili po gazdama koji su ih iskopali. Tako su postojali Gaševića bunar, koji nikada nije presušio, Hasovac, Ćamovac, Brunčevića bunar, Ljucin, Mušovića bunar, Džidžića... Služili su i kao frižideri za skladištenje hrane, dok za vrijeme Drugog svjetskog rata nije bio rijedak slučaj da se u njima skriva oružje. Kako je Vujačić kazao, bili su i “prve novinske agencije” u gradu pod Trebjesom, gdje su ljudi razmjenjivali informacije, koje su se zatim prenosile dalje.

Industrijalizacijom grada i gradnjom Željezare i Pivare, vode bunara postaju neupotrebljive.

Bonus video: