Mitrović: Intenzivno radimo na definisanju dugoročnog rješenja za sanaciju i očuvanju Ade Bojane

Očekuje se da će radovi, u izvođenju specijalizovanog privrednog društva Zaštita prostora Crne Gore, a u realizaciji i uz nadzor kolega iz Morskog dobra, trajati od 7 do 10 dana, i da će privremene dine štititi prije svega objekte na Adi Bojani od dejstva talasa i dalje erozije", saopštio je Mitrović

2144 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Kako smo i prethodno najavili, intezivno radimo kako na razumijevanju procesa koji se dešavaju na Adi Bojani, tako i na definisanju dugoročnijeg rješenja za sanaciju i očuvanje Ade Bojane, saopštio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

On je danas sa direktorom JP Morsko dobro Mladenom Mikijeljom, direktorom HTP Ulcinjska rivijera Bojanom Đakonovićem i v.d. direktorom Direktorata za ekologiju Dušanom Bugarinom obišao radove na suzbijanju erozije na Adi Bojani, koji su otpočeli u ponedjeljak, imajući u vidu neophodnost da se hitno djeluje usljed nevremena koje se očekuje u predstojećem zimskom periodu.

Iz Ministarstva su naveli da radovi podrazumijevaju izgradnju vještačkih nasipa od deponovanog pijeska koji je dostupan na ostrvu, kao privremene mjere za zaštitu Ade Bojane od erozije.

"Za sada smo u mogućnosti da sprovodimo kratkoročne mjere koje su privremenog i donekle eksperimentalnog karaktera, iz razloga što je riječ o eroziji kao prirodnom procesu. Očekuje se da će radovi, u izvođenju specijalizovanog privrednog društva Zaštita prostora Crne Gore, a u realizaciji i uz nadzor kolega iz Morskog dobra, trajati od 7 do 10 dana, i da će privremene dine štititi prije svega objekte na Adi Bojani od dejstva talasa i dalje erozije", saopštio je Mitrović.

On je dodao da se radovi izvode po projektnim smjernicama italijanskih stručnjaka Kristijana Marazmija i Roberta Montanarija koje je angažovalo MEPG.

foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

"Projekat predviđa izgradnju dina širine 12m u osnovi, visine 2m i širine u kruni (na vrhu) 2m ispred bungalova, kao i prema ušću, u mogućoj mjeri, imajući u vidu trenutnu situaciju na Adi koja se mijenja iz dana u dan usljed dejstva vjetra i talasa. Pored zaštite objekata koji se nalaze na ostrvu, cilj je i zaštita deponije pijeska koja se nalazi na ušću, kao izvora vrijednog materijala za sprovođenje mjera sanacije Ade. Plan je da se nakon zimskog perioda, prije sezone, preostali dio nasipa „prostre“ na plažu s ciljem njene prihrane, dok će se ocijeniti potreba za dodatnom prihranom, odnosno nasipanjem plaže u pripremi za narednu turističku sezonu", saopšteno je iz tog resora.

Mikijelj je kazao da vjeruje struci i da očekuje da će do kraja godine italijanski eksperti dati svoje konačno mišljenje na kratkoročna, srednjoročna i dugoročna rješenja za eroziju na Adi Bojani.

"Takođe, u toku je priprema programa monitoringa procesa na Adi Bojani koji treba da obezbijedi neophodne podatke za projektovanje dugoročnijih mjera na suzbijanju erozije", dodao je on.

Đakonović je izjavio da se intenzivno radi na suzbijanju erozije i postavljanju zaštitnih dina kako bi se spremno dočekala predstojeća turistička sezona.

Bonus video: