Radulović: U KCCG-u 70 odsto više operacija u odnosu na prošlu godinu

"Bolnica ove godine sve vrijeme radi apsolutno sve specijalističke preglede, operacije, snimanja..." - kazala je direktorica KCCG-a

2974 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

U Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG), od 1. januara do 1. novembra, urađeno je oko sedam i po hiljada redovnih i oko dvije hiljade hitnih operacija, kazala je direktorica te ustanove Ljiljana Radulović.

Kako su naveli iz KCCG-a, Radulović je, nakon nenajavljene vizite ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, navela da je to 70 odsto više operacija u odnosu na prošlu godinu.

“Za razliku od prošle godine, kada je KCCG šest mjeseci bio nedostupan svima, osim COVID i hitnim slučajevima, bolnica ove godine sve vrijeme radi apsolutno sve specijalističke preglede, operacije, snimanja i slično”, kazala je Radulović.

Ona je navela da je, od početka epidemije do kraja kraja prošle godine, u KCCG-u urađeno oko četiri i po hiljade redovnih i oko hiljadu i po hitnih operacija.

“Ove godine, uprkos tome što je prisutan razorniji Delta soj, uradili smo 70 odsto više operacija u odnosu na prošlu godinu“, rekla je Radulović.

Ona je dodala da će KCCG tokom novembra uspjeti da broj hirurških intervencija zaokruži na deset hiljada.

“Ovaj tempo namjeravamo da zadržimo tokom čitave kalendarske godine u skladu sa epidemiološkom situacijom i trenutnim mogućnostima, u smislu bolničkog kapaciteta i kapaciteta zaposlenih”, navela je Radulović.

Ona je dodala da se hirurški program sprovodi nadalje.

“Jedina modifikacija koju ćemo dozvoliti je da se elektivne operacije rade po medicinskom prioritetu, a redovni rad neće biti obustavljen ni na jedan način“, dodala je Radulović.

Ona je kazala da se u KCCG-u trenutno liječi 735 pacijenata, od čega 135 pacijenata u COVID centru.

Kako je dodala, od svih prijema, 75 odsto su nevakcinisani, a svi pacijenti koji su na Intenzivnoj njezi su nevakcinisani.

„Zato još jednom molimo građane da se ne igraju sa svojim životom već da se vakcinišu prije nego što bude kasno“, istakla je Radulović.

Bonus video: