svečanost u rektoratu

Uručene nagrade studentima UCG-a za najbolje startap ideje

Prva nagrada pripala je studentu Elektrotehničkog fakulteta UCG-a Draženu Miniću, za projekat Pametni parking

4622 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Svečanost povodom uručenja nagrada studentima za tri najbolje startap ideje organizovana je danas u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Rektor UCG-a Vladimir Božović uručio je prvu nagradu studentu Elektrotehničkog fakulteta UCG-a Draženu Miniću, za projekat Pametni parking, u vrijednosti od 3.000 eura.

"Konkurs predstavlja prvi korak ulaska studenata u startap zajednicu, a UCG kao akademska i naučna zajednica je tu da im pomogne i da ih afirmiše na tom putu”, rekao je Božović.

Uputio je čestitke svim studentima i izrazio posebnu zahvalnost partnerima, iskazavši uvjerenje da će kroz saradnju na budućim aktivnostima studente učiniti prepoznatljivim u globalnoj startap zajednici.

Drugu nagradu, u vrijednosti od 1.500 eura, uručio je rukovodilac operativne direkcije CEDIS-a Vladimir Ivanović. Ona je takođe pripala studentima ETF-a, Petru Draškoviću i Ismailu Aljoševiću za projekat RSO - Recikliraj, sakupljaj i osvoji, saopšteno je iz Univerziteta.

„Nije rijetko da prva iskustva u struci i priznanja za kreativnost održivih ideja odrede dalju karijeru, život i pripreme mlade ljude za tržište rada. Zato su ovakvi projekti važni je im omogućavaju da taj prvi korak pažljivo naprave”, kazao je Ivanović.

U ime Privredne komore, v.d. predsjednica Nina Drakić uručila je treću nagradu, u vrijednosti od 1.000 eura, studentima Ekonomskog fakulteta – Anđeli Perazić i Abedin Orahovac, za idejni projekat AD “SolarSeed” - Solarna poljoprivredna farma.

“Sklonost ka biznisu u vašim godinama presudno je važna za uspješnu biznis budućnost svakog od vas, a samim tim i za napredak crnogorske privrede i ekonomije”, kazala je Drakić.

Iz UCG-a su kazali da je novina ove godine, u odnosu na prethodni konkurs, to što je obezbijeđena i posebna nagrada u saradnji sa Ambasadom Francuske u Crnoj Gori – putovanje na najveći svjetski startap kampus u Parizu, Station F.

Ambasador Francuske Kristijan Timonije uručio je nagradu – trodnevno putovanje u svjetski startap kampus Station F, namijenjenu za jednog predstavnika tri nagrađena projekta. Riječ je o projektima: Pametni parking, Dražen Minić sa ETF-a, Glob Explore, Petar Drašković i Ismail Aljošević (ETF), i projekat NFT Go, Andrija Peruničić sa ETF-a i Igor Mihajlović, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ambasador je izrazio uvjerenje da će se studenti, nakon putovanja u startap kampus, vratiti sa novim i unaprijeđenim idejama i projektima, te da ovakve aktivnosti zaslužuju podršku jer mijenjaju svijet nabolje.