Bana po džepu zbog remonta

Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004. sa firmom “Pro House” iz Podgorice, u vlasništvu, predsjedniku DPS-a i bivšem premijeru Milu Đukanoviću bliskog biznismena Duška Bana
162 pregleda 5 komentar(a)
Trajekt Kamenari, Foto: Siniša Luković
Trajekt Kamenari, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.11.2017. 21:00h

Inspekcija sugurnosti plobidbe Lučke kapetanije Kotor zabranila je juče izvođenje remontnih radova na trajktu “Kamenari” kompanije “Pomorski saobraćaj” iz Herceg Novog i pokrenula prekršajni postupak protiv te firme.

“Pomorski saobraćaj” je prije dva dana zvanično neregitstrovani trajekt doveo u Lepetane, gdje je brod vezan na dijelu pristaništa. Na palubi broda nalazi se kompresor i dio pneumatskih alata za čekićanje zarđalih djelova brodske palube i konstrukcije, sa kojima su u protekla dva dana nekolicina radnika skidali koroziju i staru boju, pripremajući je za farbanje.

Izvođenje takvih radova, prema važećim propisima, nije dozvoljeno nigdje osim u brodogradilišnim lukama, zbog čega je po prijavi mještana koji su se žalili na buku i prašinu, Inspekcija juče izašla na lice mjesta, napravila zapisnik i foto elaborat i pokrenula prekršajni postupak protiv brodovlasnika kojem će biti naplaćena novčana kazna.

“Kamenari“ je jedan od šest trajekata u floti “Pomorskog saobraćaja”, monopolističke kompenije koja održava jedinu trajektnu liniju u državi na relaciji Kamenari - Lepetane.

Po odluci Savjeta za privatizaciju Vlade, firma “Pomorski saobraćaj”, čiji je većinski vlasnik tada bio Fond PIO, privatizovana je bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004. sa firmom “Pro House” iz Podgorice, u vlasništvu, predsjedniku DPS-a i bivšem premijeru Milu Đukanoviću bliskog biznismena Duška Bana.

Dio obaveza prema državi u toj transakciji, firma je platila obveznicama stare devizne štednje. Dvije trećine „Pomorskog saobraćaja“ formalno pripadaju firmi “Pro House“, dok je vlasnik ostatka akcija Duškov brat Dejan Ban koji je i izvršni direktor kompanije sa sjedištem u Kamenarima.

Bonus video: