Za zdravstvo oko 30 miliona više

Na povećanje plata zdravstvenim radnicima ide više od 14 miliona eura. ”Vijestima” je nezvanično saopšteno da je radnom verzijom predviđeno da budžet Fonda za zdravstveno osiguranje bude povećan sa oko 303 na 333 miliona eura

19376 pregleda 11 komentar(a)
Foto: BOJANA CUPIC
Foto: BOJANA CUPIC

Budžet za zdravstvo u narednoj godini biće veći za oko 30 miliona u odnosu na ovu. To je predviđeno Nacrtom budžeta za 2022. godinu, koji će danas razmatrati nadležne komisije među kojima je Komisija za ekonomsku politiku i Vlada, saznaju “Vijesti”.

U Nacrt budžeta implementiran je reformski program “Evropa sad”, čiji je tvorac ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

”Vijestima” je nezvanično saopšteno da je radnom verzijom predviđeno da budžet Fonda za zdravstveno osiguranje bude povećan sa oko 303 na 333 miliona eura.

”Od toga se preko 14 miliona eura odnosi na povećanje plata zdravstvenim radnicima kroz program ‘Evropa sad’, kao i dodatno uvećanje zarada za 12 odsto za medicinski kadar, odnosno ljekare i ostalo medicinsko osoblje”, kazao je izvor “Vijesti”.

U narednoj godini planirano je i povećanje kapitalnog budžeta za zdravstveni sistem. Investicije u zdravstvu, tvrde u Vladi, biće veće 10 puta u odnosu na 2021.

Ukupni planirani kapitalni budžet za narednu godinu veći je za 108 odsto u odnosu na 2021, izuzimajući predviđeno finansiranje auto-puta.

Spajić je juče razgovarao sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji je, kako je naveo ministar finansija i socijalnog staranja, potvrdio snažnu podršku projektu “Montenegro Works” i programu “Evropa sad”. Spajić je istakao da taj program odražava reformski, razvojni i pravedni Nacrt budžeta za 2022. godinu.

Startne plate ljekarima opšte prakse trenutno iznose 622 eura, ljekara specijaliste 755, a subspecijaliste 823.

Iz Ministarstva zdravlja ranije je saopšteno da će uz najavljeno povećanje ljekari opšte prakse od 1. januara imati početnu zaradu od 809 eura, specijalisti će primati 981, a subspecijalisti 1.070 eura.

Bonus video: