NOVE MJERE

Zabranjene svadbe i proslave Nove godine na otvorenom

Zabranjuje se rad noćnih klubova, ograničava se vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći... Porast broja novozaraženih od 34 odsto u posljednje dvije sedmice

100572 pregleda 230 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Screenshot/Youtube
Sa pres konferencije, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 12.11.2021. 11:15h

Vlada je donijela nove mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa, koje će biti na snazi od 15. novembra do 1. decembra.

Zabranjuje se organizovanje proslava Nove godine na otvorenom - koncerti, masovna okupljanja...

Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i u zatvorenom, kao i rad noćnih klubova. Ograničava se i vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći

Zabranjuje se organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, privatnih proslava i rođendana. Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima istog domaćinstva.

Nacionalna digitalna kovid potvrda odranije je uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama, za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima...

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na današnjoj pres konferenciji da Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja kovid potvrde za kompletnu javnu upravu - zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku…

Takođe, od 1. decembra, ako te mjere budu usvojene, kovid potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe.

„Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina su bili nevakcinisani. Molim građane da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških formi bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mjera pozivam da budu istrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije“, navela je ministarka zdravlja.

Bazar u Podgorici uz ograničenja

Borovinić Bojović je rekla da su održavanje Novogodišnjeg bazara na Trgu nezavisnosti u Podgorici, koji se održava od 15. novembra do 15. januara, uslovili postavljanjem ograda i obaveznog posjedovanja kovid potvrda za posjetioce.

"To nije potpuno identično novogodišnjim koncertima i proslavama, uz obavezno poštovanje kovid potvrda je izvodljivije. Koncertna okupljanja na trgovima su masovnija i u kraćem vremenskom intervalu imate veći broj ljudi na jednom mjestu", pojasnila je.

Rekla je kako vjeruje da se odluka o zabrani novogodišnjih koncerata neće mijenjati u narednim sedmicama.

Počeli razgovore o nabavci ljekova protiv kovida

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je juče dva nova lijeka protiv kovida-19 za osobe kojima prijeti teški oblik bolesti, a Borovinić Bojović je rekla da su počeli pregovore sa proizvođačima.

"Imamo intenzivne razgovore i daćemo sve da oni budu dostupni građanima Crne Gore što prije. To su sofistiricani ljekovi i to ne može da se dogovori na jednom sastanku", kazala je ministarka.

Radulović: Uprkos porastu hospitalizacija, sve klinike rade redovno

U cijeloj Crnoj Gori, prema posljednjim informacijama sa terena, liječi se 388 kovid pacijenata.

„Najviše pacijenata je hospitalizovano u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 140 pacijenata“, navela je direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

Nakon KCCG-a, najviše pacijenata je u Specijalnoj bolnici Brezovik , njih 52, po 44 pacijenta se liječi u Opštoj bolnici Bar i OB Nikšić. U Beranama 33, u Kotoru je 29, Bijelom Polju 26, Pljevljima 20.

„Kao što smo i ranije poručili, za razliku od prošle godine kada je KCCG šest mjeseci bio zatvoren za sve, osim za kovid i hitne slučajeve, mi nastavljamo, kao i tokom cijele godine, da radimo punim kapacitetom, na svim klinikama“, kazala je ona.

Što se operativnog programa tiče, kako dodaje, do daljeg, nema nikakvog odlaganja. Redovan rad nastavljaju i hirurgija i ortopedija i urologija.

„U slučaju daljeg porasta broja kovid pacijenata kojima je nužna hospitalizacija, KCCG će reorganizovati rad ostalih klinika. Kao i uvjek i pacijente i javnost o svim eventualnim novinama, uredno ćemo izvijestiti blagovremeno“, kazala je direktorica KCCG-a.

Polovina oboljelih mladi

Broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije, rekao je direktor IJZCG Igor Galić.

Trenutno najveće stope incidencije su u Plužinama, Podgorici, Nikšiću, Kološinu, Žabljaku i Tivtu.

“U periodu od kada je detektovan delta soj u Crnoj Gori, od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, najveći procenat oboljelih je registrovan u dobnoj grupi od 30 do 39 godina, zatim u dobnoj grupi od 40 – 49 godina i dobnoj grupi od 20 do 29 godina. Oni čine 50 odsto od ukupnog broja oboljelih za ovaj period”, naveo je on.

Najmanji procenat oboljelih je registrovan u starosnim grupama od 80 do 89 godina (2,65 odsto) i od novorođenčadi do devet godina (4,18 odsto).

“Ukoliko se, prema zvaničnoj svjetskoj statistici, porede podaci iz Crne Gore sa regionom i nekim najrazvijenijim zemljama svijeta u periodu od 2. novembra do 9. novembra, opseg novoinficiranih u našoj zemlji je otprilike isti kao u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Makedoniji”, rekao je Galić.

Do danas, u Crnoj Gori je vakcinisano oko 55 odsto odraslih.

"Kada govorimo o imunizaciji protiv covid -19 po starosnim grupama ona raste linearno sa starošću što bi značilo da su u uzrastu od 75-79 godina imunizovani blizu 75 odsto, a u uzrastu od 60-74 godine od 63,1 do 72,1 odsto. Tj da je najveći obuhvat imunizovanih među starijima od 60 godina. Dakle, najvremešniji među nama zavrijedili su naklon. Hvala im u ime svakog ljekara, medicinske sestre, svakog tehničara, portira i vozača koji danonoćno rade u zdravstvenom sistemu,“ dodao je Galić.

“Pravo je vrijeme da Crna Gora pređe 55 odsto odraslih koji su vakcinisani jer, podsjećamo još jednom da je osam od deset preminulih nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani i trenutno su i svi pacijenti na Intenzivnoj jedinici Kovid centra KCCG nevakcinisani”, zaključio je Galić.

O vakcinaciji djece

Galić je, upitan koje garancije mogu dati roditeljima djece od 12 godina i starije, a za koje se preporučuje vakcinacija Fajzerom, rekao da su u pitanju garancije koje daje i sam proizvođač vakcine.

Naglasio je da su vakcine bezbjedne i efikasne i da pružaju zaštitu u trenucima kada se javljaju novi sojevi virusa, koji mogu imati teže posljedice i po mlađe stanovništvo.

"Neželjeni efekti koje smo imali generalno u starijoj populaciji su na nivou statističke greške. To su neka iskustva koja nam mogu pomoći u obraćanju građanima zašto djecu vakcinisati. Preporuka je vjerodostojna i treba je ispoštovati, nema razloga da ne koristimo ono što koriste sve najrazvijenije zemlje svijeta.

Radiće na boljoj kontroli poštovanja mjera

Borovinić Bojović je rekla da početkom iduće sedmice imaju zakazane sastanke između tri resora, koji će zajednički djelovati u cilju poboljšanja kontrole protivepidemijskih mjera.

Naglasila je da kontrolisanje mjera mora biti neselektivno, istrajno i neprestano, jer usvojene mjere u suprotnom ne mogu dati efekta.

Pozvala je građane na individualnu odgovornost, ali i apelovala na inspekciju i multiresorno uvezivanje kako bi se problem riješio na pravi način.