RTNK: Krivokapić ima 283,4 antitijela

Premijer je na jučerašnjoj pres konferenciji kazao je da kod njega "raste broj antitijela" i da ne zna "otkud taj fenomen"

24756 pregleda 100 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Radio Televizija Nikšić objavila je nalaz Instituta za javno zdravlje prema kojem premijer Zdravko Krivokapić ima 283,4 antitijela na koronavirus.

To je, kako su naveli, pokazao nalaz krvi urađen dijagnostičkom tehnikom "ECLIA" od 1. novembra.

To pitanje predhodnih mjeseci bilo je u žiži javnosti, a Krivokapić je na jučerašnjoj pres konferenciji kazao je da kod njega "raste broj antitijela" i da ne zna "otkud taj fenomen".

"Onoga trenutka kada broj bude ispod 100 vakcinisaću se", kazao je Krivokapić, naglasivši da će uvijek poslušati savjet svog ljekara.

Vakcinacija protiv kovida-19 u Crnoj Gori počela je 20. februara. Masovna imunizacija počela je 4. maja, a premijer Krivokapić, ujedno i predsjednik Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa, tada je rekao da ne bježi od vakcine.

U novembru prošle godine, Krivokapić je izjavio da je koronavirus prebolio na nogama i da je to saznao kada je uradio test na antitijela.

Krajem jula, odgovarajući na pitanja novinara da li će se vakcinisati, kako bi na taj način animirao građane da urade isto, kazao da prije nego krene na put, uradi PCR test. ”Kada antitijela budu spala na mjeru koja je nedopustiva, ja ću se vakcinisati”, rekao je on tada.

Istraživačica na Pasterovom Institutu u Parizu Marija Backović tada je pojasnila da ne postoji “nedopustivo” nizak nivo antitijela.

”Nemoguće je odrediti nivo antitijela koji štiti od kovid bolesti. A da ne govorimo o tome da je nivo antitijela subjektivan parametar i nema veze sa tim da li možemo biti reinficirani (asimptomatski) i zarazni za druge”, napisala je, pored ostalog, ona tada na Tviteru.

Kazala je i da je broj antitijela koji je neophodan da bi neko bio zaštićen - besmislen pojam.

”Nivo antitijela kod ljudi sa blagim i teškim oblikom kovida je poslije par nedjelja isti. Kako naš imuni sistem reaguje na SARSCoV2 je mnogo komplikovanije od toga. Zato je pojednostavljivati zaštitu od bolesti na potpuno arbitrarni broj koji govori o nivou antitijela (razni testovi mjere razna antitijela, ne postoji nikakva standardizacija) u najmanju ruku opasno”, pojasnila je ona.

Preporuka Instituta za javno zdravlje je da vakcinu treba da prime i osobe koje su preležale infekciju kovid-19.

Bonus video: