Bratić: Crna Gora sa posebnom pažnjom njeguje prirodne vrijednosti, bivajući snažno posvećena zelenim politikama

"Mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori (ukupno četiri, od čega dva pojedinačna i dva multinacionalna) su u stalnom fokusu interesovanja Nacionalne komisije za UNESKO, a prioritet su i izrade ekstenzija i izrada novih nominacija u skladu sa dogovorom svih zainteresovanih strana", rekla je Bratić

4796 pregleda 7 komentar(a)
Bratić, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Bratić, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Crna Gora sa posebnom pažnjom njeguje svoje prirodne vrijednosti, bivajući snažno posvećena zelenim politikama na što nas posebno obavezuju međunarodni standardi i naša izuzetno vrijedna prirodna bogatstva od kojih su, poput Nacionalnog parka Durmitor, već 41 godinu upisana na UNESKO listu, a neka su dio programa Čovjek i biosfera, poput basena rijeke Tare, sapštila je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta je saopšteno da Bratić predvodi crnogorsku delegaciju na 41. Generalnoj konferenciji UNESKO u Parizu, te da je tom prilikom je prenijela "posvećenost Crne Gore temeljnim principima organizacije".

"Mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori (ukupno četiri, od čega dva pojedinačna i dva multinacionalna) su u stalnom fokusu interesovanja Nacionalne komisije za UNESKO, a prioritet su i izrade ekstenzija i izrada novih nominacija u skladu sa dogovorom svih zainteresovanih strana. Još jednom koristim priliku da u ime Crne Gore zahvalim UNESKO i Centru za svjetsku baštinu na podršci koju su tokom prethodnih godina pružali Crnoj Gori kako bismo značajno unaprijedili stanje očuvanosti Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, što je konstatovano i odlukama Komiteta za svjetsku baštinu", kazala je ministarka Bratić.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su kazali i da je Bratić "uz čestitke na reizboru generalnoj direktorki Azule, zahvalila na saradnji ostvarenoj u ovom multilateralnom okviru".

"Standardi UNESKO predstavljaju ključne vrijednosti čovječanstva u borbi protiv globalnih izazova, među kojima je posebno aktuelna pandemija Kovid-19", istakla je Bratić.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su rekli i da je Bratić "poseban osvrt dala na zaštitu životne sredine, što takođe predstavlja jednu od ključnih programskih aktivnosti UNESKO".

"Crna Gora, u tom smislu, vodi se principima Pariskog sporazuma", poručila je ministarka.

U saopštenju piše i da je Bratić iskazala uvjerenje da će Izvršni odbor i druga tijela UNESKO u narednom periodu nastaviti angažman na daljem unaprjeđenju standarda, promovišući vrijednosti na kojima počiva Organizacija.

"U tom smislu, pozdravila je aktivnosti usmjerene ka potiranju društvenih nejednakosti, promociji slobode izražavanja, etike u obrazovanju i u segmentu digitalizacije. Bratić je prenijela i uvjerenje o odlučnosti Crne Gore da nastavi pružati podršku opsežnoj reformskoj agendi u okviru UNESKO. Nakon učešća na Generalnoj konferenciji, Bratić je prisustvovala proslavi jubileja, 75 godina postojanja organizacije UNESKO", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.