Eskobar: Posjeta grobnim mjestima crnogorskih junaka objašnjava zašto SAD zovu mjestom sastajanja i miješanja kultura

Eskobar je rekao da je uvijek bio impresioniran pripadnicima bilo koje vojske koji su dali život za više ideale

14826 pregleda 8 komentar(a)
Injac i Eskobar na Gradskom groblju u Nikšiću posjetili grobove Crnogoraca koji su se borili u američkoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata, Foto: Ministarstvo odbrane
Injac i Eskobar na Gradskom groblju u Nikšiću posjetili grobove Crnogoraca koji su se borili u američkoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata, Foto: Ministarstvo odbrane

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Crna Gora dijele zajedničku istoriju i zalažu se za univerzalne vrijednosti mira i demokratije, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Kako je saopšteno iz tog resora, Injac je danas sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, na Gradskom groblju u Nikšiću posjetila grobove Crnogoraca koji su se borili u američkoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata.

"SAD i Crna Gora dijele zajedničku istoriju i zalažu se za univerzalne vrijednosti mira i demokratije", rekla je Injac.

Injac je zahvalila Eskobaru na poštovanju iskazanom prema crnogorskim državljanima koji su se borili u sastavu američkih snaga u Prvom svjetskom ratu, kao i SAD-u, kao najvećem strateškom partneru Crne Gore, na pružanju kontinuirane podrške Ministarstvu odbrane i Vojsci (VCG).

Olivera Injac, Gabrijel Eskobar
foto: Ministartsvo odbrane

Ona je dodala da se na tom mjestu treba sjetiti svih onih koji su svoje živote položili braneći tekovine moderne civilizacije i boreći se za zajedničke vrijednosti koje baštinimo - slobodu, pravdu i jednakost.

Injac je istakla da su ti hrabri vojnici učinili da SAD i Crna Gora dijele i dio zajedničke istorije i izrazila duboko poštovanje prema velikoj žrtvi koju su položili tokom Prvog svjetskog rata, dodajući da su svojim činom ostavili neizbrisiv trag u istoriji dvije prijateljske i savezničke zemlje.

Eskobar je istakao da je veoma počastvovan što je prisustvovao današnjem događaju i da ta posjeta grobnim mjestima crnogorskih junaka objašnjava zašto SAD nazivaju mjestom sastajanja i miješanja različitih kultura.

On je dodao da je uvijek bio impresioniran pripadnicima bilo koje vojske koji su dali život za više ideale.

"Ali, neki od njih, baš kao i neki od vaših predaka, položili su posebno visoku žrtvu. Na taj način, oni su se borili da ovaj svijet bude bolje mjesto i na tome ćemo im biti zauvijek zahvalni", rekao je Eskobar.

Gabrijel Eskobar, Olivera Injac
foto: Ministarstvo odbrane

Iz Ministarstva su kazali da su sa Injac i Eskobarom bili i predstavnici VCG na čelu sa načelnikom Generalštaba, Milutinom Đurovićem.

"Prisustvovali su i potomci i članovi porodica Crnogoraca koji su se borili u američkoj vojsci, a koji su sahranjeni na nikšićkom groblju", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je u poznatim i tragičnim okolnostima tokom Prvog svjetskog rata, bio nemali broj Crnogoraca koji su se odazvali pozivu da se borbi za slobodu pridruže pristupanjem američkoj vojsci, zajedno sa Amerikancima.

"Neki od njih su Džejms Mestrović, Stiv Kilibarda, Mitar Vukićević, Vuko Kustudija, Novak M. Valter, Vukašin Marković, Stiv Glomazić, Lazar Dendić, Savo Vuletić, Vuk Janković, Dragiša Radović", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: