Đokova ledenica spremna za posjetioce

Do ovog veoma značajnog speleološkog objekta u opštini Plužine uređen je prilaz i postavljene su informativne table, a u skladu sa ambijentom, napravljena su i mjesta za odmor.

2012 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PP Piva
Foto: PP Piva

Park prirode “Piva” bogatiji je za još jednu turističku ponudu - riječ je o pećini Đokova ledenica, koja se nalazi u blizini sela Pejovića Polja.

Do ovog veoma značajnog speleološkog objekta u opštini Plužine uređen je prilaz i postavljene su informativne table, a u skladu sa ambijentom, napravljena su i mjesta za odmor.

”Diverzifikujemo turističku ponudu Opštine i Parka uspostavljanjem novih turističkih proizvoda i otkrivanjem novih prostora u Pivi. Pećina je interesantna kako po svom izgledu, tako i po poziciji gdje se nalazi, pa smo sigurni da se niko neće prevariti ko pođe da je posjeti. Razvijanjem ovog proizvoda sigurno ćemo direktno pomoći i razvoju seoskog turizma, jer će posjetioci biti u prilici da upoznaju lokale domaćine i isprobaju i otkupe poljoprivredne proizvode”, kazao je za “Vijesti” direktor PP “Piva”, Slobodan Delić.

Pećinu je, prema predanju, prije više od stotinu godina otkrio Đoko Mirić, ugledni stočar iz Gornjih Rudinica. Specifična je po velikim količinama leda u svojim pećinskim kanalima, pa je zbog leda i čovjeka koji ju je otkrio i nazvana Đokova ledenica. Led u pećini, čiji kanali su dugi 132 metra, dugačak je 50 metara i na njemu se formirane razne forme ledenog pećinskog nakita.

U pećini je lokalno stanovništvo, za vrijeme Drugog svjetskog rata, našlo spas od neprijatelja, dok je u poslijeratnom periodu bila jedini izvor vode za seoska domaćinstva.

Uređenje prilaza i pećine sprovedeno je u sklopu projekta “Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.)” koji sprovode opštine Plužine i Foča, u saradnji sa PP “Piva” i Turističkom organizacijom opštine Foča, a finansira ga Evropska unija.

Cilj projekta, čija realizacija je počela 1. decembra 2019. a završava se krajem ovog mjeseca, je razvoj i promocija prekograničnog područja kao jedinstvene destinacije za aktivni turizam.

Do pećine se može doći pješke iz Pejovića Polja, odakle je potrebno oko sat hoda. Drugi mogući pristup je automobilom, i to isključivo terenskim vozilom jer je put šumski. Od automobila do pećine vodi šumska staza dužine 600 metara. Ukoliko želite da posjetite pećinu, neophodnu opremu možete preuzeti u prostoriji Park prirode

Bonus video: