očekuju da se u realizaciju uključe kompanije Rudnik uglja i Termoelektrana

U Borovičko jezero bi da ulože 12 miliona

Opština Pljevlja ne može sama da finansira projekat izgradnje sportsko-rekreativnog kompleksa

8246 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Opština Pljevlja
Foto: Opština Pljevlja

Opština Pljevlja namjerava da uloži 12 miliona eura kako bi na Borovičkom jezeru izgradila sportsko-rekreativni kompleks, sa kupalištem, bazenima, terenima za male sportove, biciklističkom stazom i brojnim drugim sadržajima.

Opština je raspisala tender za izradu Glavnog projekta izgradnje objekata i uređenja terena sportske zone u Sportsko-rekreativnom kompleksu Borovičko jezero, čime se, kako su istakli, stvaraju uslovi da Pljevljaci u punom kapacitetu iskoriste taj turistički potencijal smješten četiri kilometra od grada.

Gradonačelnik Igor Golubović ocijenio je da će projekat u narednom periodu odrediti budućnost Pljevalja.

Kazao je i da Opština ne može sama da finansira projekat vrijedan 12 miliona eura i da očekuje da se u realizaciju uključe kompanije Rudnik uglja i Termoelektrana.

”To bi bilo vraćanje duga Pljevljacima za pola vijeka rudarenja kroz oplemenjavanje degradiranih površina usljed izvođenja rudarskih radova. Zelena tranzicija je realnost koja nas čeka u kraćem ili dužem periodu i zato moramo iskoristiti sve potencijale koje imamo da održimo život u gradu. Jedan od projekata koji će odrediti budućnost Pljevalja je projekat uređenja Borovičkog jezera, jer se tu stvara šansa za otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Golubović.

Precizirao je da se projekat može realizovati fazno i da je tehnički sve vrlo lako izvodljivo.

Istakao je da je sličan projekat realizovan u slovenačkom gradu Velenju, čije uređeno jezero dnevno posjeti oko pet hiljada ljudi.

Na pitanje “Vijesti” kada se može očekivati uređenje kupališta na Borovičkom jezeru, bez drugih sadržaja, Golubović je rekao da bi to moglo da se desi već sljedeće godine.

Sportsko-rekreativni kompleks Borovičko jezero obuhvatao bi prostor kupališta i kompleks sa bazenima. Planom je predviđeno uređenje prostora oko jezera, formiranje plaže u dužini od oko 300 metara, sa odgovarajućim rekreativnim i zabavnim sadržajima. Planirana je izgradnja četiri bazena - dječjeg, rekreativnog sa vodenim atrakcijama, porodičnog površine 500-1000 metara kvadratnih i toboganskog bazena.

Planirano je i uređenje postojećih terena za male sportove, tenis, za odbojku na pijesku, mini-golf, boćanje, ali i restorana, šanka i prateće komercijalne ponude.

Uradiće se i bina za organizaciju zabave, parking za 300 vozila, pješačko-biciklistička staza širine oko tri metra i dužine oko 2,5 kilometara.

Plan je da sportsko-rekreativni kompleks bude komercijalizovan za maksimalno 2.000 kupača na dan tokom sezone, po hiljadu na kupalištu i na bazenima.

Predviđeno je da projektna dokumentacije bude u skladu sa urbanističko tehničkim uslovima, nagrađenom i otkupljenom radu na konkursu za izbor idejnog urbanističko arhitektonskog rješenja čiji su autori Rifat Alihodžić, Jasmina Salković i Branko Rabrenović.

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji nema bazen ni uređeno kupalište, pa su građani prinuđeni da spas od ljetnjih vrućina traže na nekim od rijeka.

Borovičko jezero je nastalo punjenjem vodom iz dva potoka napuštenog kopa “Šumani” Rudnika uglja. Jezero se nalazi na oko 500 metara od saobraćajnice Pljevlja-Žabljak. Voda jezera otiče u Vezišnicu koja protiče u neposrednoj blizini.

Obala jezera, koje zauzima površinu od oko 29 hektara, je neuređena, bez zelenila, osim u malim djelovima sa samoniklim rijetkim stablima.

Prostor koji je predmet projektovanja je površine oko 8,5 hektara i tretiran je Prostorno-urbanističkim planom Opštine Pljevlja (PUP Pljevlja) i Detaljnim prostornim planom za Termoelektranu.

Planiran je kao zona sporta i rekreacije, sa pratećim sadržajima, sistemom pješačkih staza i bogato uređenim i ozelenjenim površinama, koje bi se u daljem periodu koristilo kao gradsko izletište. Planom je predviđeno formiranje kompleksa sporta i rekreacije, sa pratećim sadržajima centralnih i komercijalnih djelatnosti uz uređenje i urbano opremanje ukupnog prostora, sa sistemom pješačkih staza i bogatim ozelenjavanjem.