Tivat: Posađeno 200 sadnica divljeg šipka, 100 sadnica košćele

Akcija je realizovana u saradnji sa Komunalnim preduzećem Tivat kokje je objezbijedilo mehanizaciju, Omladinskim timom, Službom zaštite Opštine Tivat, dobrovoljnim vatrogasnim društvima "Krtoli", "Tivat" i "Boka" i građanima-volonterima

2810 pregleda 1 komentar(a)
Sa akcija pošumljavanja, Foto: Siniša Luković
Sa akcija pošumljavanja, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat u subotu je sprovela organizuje akciju pošumljavanja na lokalitetu u blizini nekadašnjeg odlagališta otpada na Grabovcu, u Krtolima na poluostrvu Luštica.

Akcija je realizovana u saradnji sa Komunalnim preduzećem Tivat kokje je objezbijedilo mehanizaciju, Omladinskim timom, Službom zaštite Opštine Tivat, dobrovoljnim vatrogasnim društvima "Krtoli", "Tivat" i "Boka" i građanima-volonterima.

U sklopu akcije posađeno je 200 sadnica divljeg šipka (Punica granatum L.) i 100 sadnica košćele (Celtis australis L.), autohtonih vrsta koje su otporne na uslove sredine mikrolokacije i koje su već prisutne u sklopu vegetacije koja je zastupljena na širem području.

Pošumljavanje, Tivat
foto: Siniša Luković

"Sadnice su sa busenom, starosti nekoliko godina. Vrijeme sadnje je usklađeno sa periodom kalendarske godine u kojem je, zbog listopadnog karaktera ovih biljnih vrsta, perioda fiziološkog mirovanja biljaka, kao i učestalijih padavina, najveća šansa da se sadnice uspješno prime i nastave da rastu. Pošumljavanjem ovog prostora teren će biti sačuvan od negativnog uticaja erozije", saopšteno je tim povodom juče iz lokalne uprave Tivta.

Bonus video: