Labović: TS izuzeo predmet o krađi rijeke Čestogaz a ODT nema kopiju, pa ne mogu ništa da rade

Predsjednik MZ Milovan Labović još jednom je osudio ćutanje državne administracije, ali i ocijenio da Opština Kolašin, kad je riječ o borbi za rijeke u tom selu, opstruira i mještane javni interes

7195 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Svi poslovi vezani za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) na vodotocima i Kraljskim Barama rađeni su netransparentno i pod sumnjivim okolnostima, poručeno je sa još jednog prptestnog okupljanja u tom selu. Mještani su ponovili svoje zahtjeve da se svi koncesioni ugovori raskinu a građevinske dozovole ponište, kao i da se devastirani teren vrati u pređašnje stanje.

Tvrde i da su odstupanja od dokumentacije na terenu očigledana, a,pored toga, i da projekat odstupa od Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Predsjednik MZ Milovan Labović još jednom je osudio ćutanje državne administracije, ali i ocijenio da Opština Kolašin, kad je riječ o borbi za rijeke u tom selu, opstruira i mještane javni interes.

On je komenatarisao i informacije dobijene iz ODT, u kojem još obavljaju izviđaj po krivičnoj prijavi mještana zbog krađe rijeke Čestogaz.

"Prema tim informacijama Tužilački savjet je izuzeo predmet po našoj krivičnoj prijavi, a u ODT nemaju kopiju predmeta, pa, navodno, ne mogu ništa da rade. Ne znamo šta bi to trebalo da znači i da li se time možda ostavlja dodatni prostor za radnje koje su na našu štetu. Prije više od 13 mjeseci smo podnijeli krivičnu prijavu", rekao je Labović.

On je pohavalio činjenicu da je u Rečinama, kako je kazao, koncesionar, po nalogu inspekcije, otkopao i odvezao cijevi i vratio teren u prpvobitno stanje. Navodno, kako je rekao Labović, to je učinjeno zbog toga što se stanje na terenu nije poklapalo sa projektnom dokumentacijom. U Kraljskim Barama su, tvrdi, ta nepoklapanja očigledna i višestruka.

"Dok mi "trunemo" po potocima braneći rijeke i javni interes, nadležni nam se sprdaji. Pojekti mHe u ovom selu su rađeni nakaradno i tajno. Ovdje nema javnog interesa ni za Crnu Goru ni za mještane. Netransparentnost ovih poslova je poražavajuća", podsjetio je Vladimir Novović.

U Kraljsim Barama mHE gradi Dekar energy, a mještani od ljeta prošle godine sprječavaju gradnju. Prema koncesionom ugovoru,rok za izgradnju mHE u tom selu ističe krajem decembra ove godine.

Bonus video: