Koncerata (ne)će biti, partije obećale da neće kršiti mjere

Iz Opštine Bar istakli da će organizovati sve najavljene programe u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, uprkos tome što su proslave na otvorenom zabranjene...

30767 pregleda 14 komentar(a)
Detalj sa ranije novogodišnje proslave u Budvi (ilustracija), Foto: halotravel.rs
Detalj sa ranije novogodišnje proslave u Budvi (ilustracija), Foto: halotravel.rs

Iako su nadležni u petak najavili da vjerovatno neće dozvoliti organizovanje proslave Nove godine na otvorenom, u pojedinim opštinama ne odustaju od ranije dogovorenih koncerata regionalnih zvijezda, dok istovremeno poruču da će poštovati epidemiološke mjere.

Za razliku od pomalo paradoksalnih stavova lokalnih uprava, iz političkih partija, uoči lokalnih izbora u tri opštine 5. decembra, tvrde da će tokom kampanje poštovati mjere i do birača pokušati da dođu i preko društvenih mreža.

Iz Opštine Budva “Vijestima” su kazali da će se, poštujući mjere i instrukcije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje (IJZ), odrediti prema održavanju ili neodržavanju novogodišnjeg programa i proslave, dok su iz barske lokalne samouprave odgovorili da će postupiti u skladu sa odlukama nadležnih. Uprkos tome, ne odustaju od najavljenih koncerata...

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u petak je saopštila da se zabranjuje organizovanje proslave Nove godine na otvorenom, poput koncerta i masovnih okupljanja, usljed pogoršanja epidemiološke situacije. Ona je pojasnila da nove mjere, među kojima je i ova, važe do 15. novembra, ali da vjeruje da će odluka o zabrani dočeka na otvorenom biti trajna, jer teško da u tako kratkom roku može doći do poboljšanja epidemiološke situacije...

Iz Turističke organizacije Budva prošle sedmice saopštili su da će, u okviru trodnevnog novogodišnjeg programa, na Trgu ispred Starog grada nastupiti Zlatan Stipišić Džiboni i Lepa Brena.

Iz Opštine Bar kazali su da u saradnji sa Turističkom organizacijom organizuju tradicionalni doček, uz koncert Dina Merlina, poštujući epidemiološke mjere, dok je Turistička organizacija Kotor, kako su objavili mediji, već potpisala predugovor sa Zdravkom Čolićem.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, iz Opštine Budva kazali su da je organizacija programa za novogodišnje praznike, koji je u medijima predstavila doskorašnja direktorica Turističke organizacije Maja Liješević, donesen bez konsultacija i saglasnosti gradonačelnika Marka Carevića, koji je ujedno i predsjednik Skupštine Turističke organizacije.

”Naime, gđa. Liješević prilikom planiranja programna nije dobila saglasnost kao ni intrukcije u vezi organizovanja pomenutog novogodišnjeg programa od IJZ i Ministrastva zdravlja, odnosno nije donesen protokol u vezi sa poštovanjem epidemioloških mjera, a sve u cilju zaštite zdravlja učesnika i posjetilaca po kojem bi se realizovao novogodišnji program, kao što je bio slučaj u organizaciji nedavno održanog See dance festivala. S obzirom na to da je novoizabrani v.d. direktora Nemanja Kuljača stupio na dužnost, u saradnji sa novoizabranim Izvršnim odborom, a sve poštujući mjere i instrukcije IJZ i Ministarstva zdravlja odrediće se prema održavanju ili neodržavanju novogodišnjeg programa i proslave”, piše u odgovoru.

Iz Opštine Bar istakli su da će TO Bar organizovati sve najavljene programe u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

”TO Bar u konstantnoj je komunikaciji sa nadležnim institucijama i prati će sve eventualne nove preporuke i postupati u skladu sa njima kada su u pitanju sve manifestacije”, odgovorili su.

Iz političkih partija koje su odgovorile na pitanje “Vijesti” - da li imaju plan kako će voditi izbornu kampanju na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici ukoliko bude važila zabrana javnih okupljanja, saopštili da će poštovati mjere i da će do birača pokušati da dopru i preko društvenih mreža.

Funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Marija Radinović je kazala da, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju koja pokazuje rast broja zaraženih i preminulih od koronavirusa, kao i nove mjere koje je propisao IJZ, SNP razmatra modalitete sprovođenja predizborne kampanje u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju.

”Ono što je sigurno jeste da ćemo se truditi da maksimalno ispoštujemo sve mjere koje su propisale nadležne zdravstvene institucije i da nijednim svojim postupkom ne doprinesemo još većem širenju zaraze”, istakla je Radinović.

Ona je kazala da će, u tom smislu, kampanja preko društvenih mreža biti jedan od načina na koji će pokušati da prenesu svoje poruke biračima u pomenutim opštinama.

”Prednost SNP-a je u tome što imamo stabilno biračko tijelo, kojem ne moramo posebno, neposrednim susretima, pojašnjavati našu politiku. To će doprinijeti smanjenju direktnih kontakata sa biračima i, samim tim, stabilizaciji epidemiološke situacije”.

Šef Medijskog tima Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić istakao je da se ta partija i prije odluke nadležnih mjera ponašala u skladu sa mjerama na početku izborne kampanje za lokalne izbore, te će tako nastaviti i u daljem toku.

”Kampanju vršimo u skladu sa planom, koji u najvećoj mjeri podrazumijeva komunikaciju sa građanima putem društvenih mreža i na druge načine, u skladu sa preporukama za sprečavanje širenja korona virusa”, rekao je Stanić.

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić rekao je da će poštovati sve propisane odluke i zdravstvene mjere koje su na snazi, “a sve u cilju suzbijanja pandemija koronavirusa”.

”Spremni smo za tradicionalni model kampanje, ali imamo plan i za alternativno djelovanje. Mi smo prepoznati kao partija koja svakodnevno upoznaje javnost o svom radu putem društvenih mreža. Rast rejtinga podrške našoj partiji prati i rast podrške građana koji prate našu zvaničnu stranicu na svim platformama društvenih mreža”, istakao je Omeragić.

On je kazao da će dobar dio kampanje za lokalne izbore u Petnjici voditi na društvenim mrežama i u medijima.

Bazar može, ali uz kovid potvrde

Novogodišnji bazari na trgovima, kako je pojasnila u petak ministarka zdravlja, nijesu isto što i koncerti.

Borovinić Bojović je kazala da su organizovanje Novogodišnjeg bazara na Trgu nezavisnosti u Podgorici uslovili postavljanjem odgovarajućih ograda i posjedovanjem kovid potvrda i Glavnom gradu uputili smjernice u vezi sa organizacijom tog događaja.

”To nije identično proslavi Nove godine i koncerta. To jeste rizik, ali uz kontrolisano poštovanje potvrda je izvodljivije jer su koncertna okupljanja masovnija, imate u kraćem vremenu veći broj ljudi na jednom mjestu”.

Bonus video: