MZD: Obezbijeđen digitalni rendgen aparat za SB Brezovik, snimanje će trajati mnogo kraće, s manjim zračenjem...

"U narednom periodu, unapređenjem tehnoloških i prostornih kapaciteta u zdravstvenim ustanovama, radićemo u kontinuitetu na poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga, kako na sjeveru, tako i u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori"

5007 pregleda 0 komentar(a)
Specijalna bolnica za plućne bolesti Brezovik, Foto: Svetlana Mandić
Specijalna bolnica za plućne bolesti Brezovik, Foto: Svetlana Mandić

Nakon Doma zdravlja Podgorica i Opšte bolnice Pljevlja, nekoliko društveno odgovornih kompanija, obezbijedilo je digitalni rendgen aparat i za Specijalnu bolnicu (SB) za plućne bolesti Brezovik, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja (MZD).

"Vrijednost digitalnog rendgen aparata je 70 hiljada eura, a zahvaljujući ovoj humanoj akciji i donaciji, stanovnici sa ovog područja ovaj vid dijagnostčikih procedura moći će dobiju u svom mjestu boravka mnogo efikasnije i brže. S obzirom da je riječ o aparatu najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama, snimanje će trajati mnogo kraće nego na klasičnom rendgenu, sa manjom dozom zračenja, veća je pouzdanost, a distribucija snimaka i arhivranje je pojednostavljeno, jer se narezuju na CD, pa je prikaz snimka dostupan na računaru, bez obzira na mjesto gdje je obavljeno snimanje", ističe se u saopštenju.

Iz MZD su dodali da "nabavkom ovih savremenih aparata, koji su neprocjenjivo važni u postavljanju pravovremene i tačne dijagnoze, Ministarstvo zdravlja nastoji da građanima obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, dostupnu u mjestu u kom žive".

"U narednom periodu, unapređenjem tehnoloških i prostornih kapaciteta u zdravstvenim ustanovama, radićemo u kontinuitetu na poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga, kako na sjeveru, tako i u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Ministarstvo zdravlja još jednom upućuje veliku zahvalnost našim donatorima i poziva sve društveno odgovorne komapnije da slijede njihov primjer, jer ulažući u zdravstveni sistem ulažu u zdravlje cjelokupne nacije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: