Počela sadnja drveća u parku kod Rektorata

“Ozelenili smo prostor oko KCCG, to je naša zahvalnost zbog njihove borbe protiv kovida. Radili smo uređenje oko bolnice u Pljevljima, škole u Beranama i bolnice, to je jedna akcija koja traje u kontinuitetu. Posadili smo dosta zelenila i u prostoru gdje su šume zapaljene”, kazao je Mitrović

9815 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U blizini zgrade Rektorata u Podgorici, u budućem parku koji će imati preko 25.000 metara kvadratnih počela je sadnja 1.050 drveća.

Kako je pojasnio ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović sadnice je donirala kineska kompanija CRBC, a to je nastavak akcije ozelenjavanja Crne Gore, za koju kako je istakao imao podršku brojnih donatora.

“Ozelenili smo prostor oko Kliničkog centra Crne Gore, to je naša zahvalnost zbog njihove borbe protiv kovida. Radili smo uređenje oko bolnice u Pljevljima, škole u Beranama i bolnice, to je jedna akcija koja traje u kontinuitetu. Posadili smo dosta zelenila i u prostoru gdje su šume zapaljene”, kazao je Mitrović.

On je kazao da će u blizini Rektorata u Eko zgradi biti smješteno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, da će radovi uskoro početi, trebalo bi da budu završeni za godinu dana.

Izgradnja pomenute zgrade započeta je 2008. godine, a projekat je pokrenulo nekadašnje Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine sa Ministarstvom zaštite životne sredine kopna i mora Italije.

Mitrović je kazao da je kada je postao ministar odmah kontaktirao italijanskog kolegu i da mu je saopšteno da su i dalje spremni da finansiraju projekat.

“Oni su donirali 4,5 miliona eura u projekat, a Vlada će obezbijediti ostatak novca za završetak”.

Rektor Vladimir Božović kazao je da se radi o veoma važnom projektu Univerziteta Crne Gore, te izrazio vjerovanje da će ova javna površina na kojoj je danas posađeno 30 platana, osim akademskoj zajednici, studentima i zaposlenima, ponuditi humanizovan prostor i građanima Podgorice svih starosnih struktura, kao i da će biti prepoznata kao pluća ovog dijela grada.

„Ovim projektom predviđena je velika parkovska površina koja je srazmjerna veličini grada i koja može postati centralni park Podgorice zajedno sa svim ostalim u okviru Unverzitetskog kampusa“, dodao je on.

Prostornim oplemenjivanjem zelenih površina Univerzitet Crne Gore, kako navodi rektor Božović, intenzivno radi na obogaćivanju svojih sadržaja u sferi ekološke prepoznatljivosti i bavi se stvaranjem pogodnog ambijenta za sve posjetioce ovog dijela grada.

„Mislimo da je ovo, uz pomoć naših prijatelja alumnista Univerziteta Crne Gore, nešto što zaista predstavlja veliki iskorak u životu Univerziteta“, rekao je on i dodao da ovoga puta neće isticati sve subjekte koji su pomogli u realizaciji projekta, već će se pomenuto uraditi na prigodniji način, kad se sve završi", kazao je Božović.

Bonus video: